AirAsia X: Parijs Orly - Denpasar, 28 februari 2011

18 maart 2011

Nu sinds kort Air Asia X vier keer per week rechtstreeks van Parijs naar Kuala-Lumpur vliegt en ik deze maatschappij vaak gebruik als ik in Azië ben, was mijn vertrouwen al goed. Op deze vlucht bieden ze ook economy class aan, maar daar had ik geen zin in. De Premium class getest van Parijs naar Bali en ik moet zeggen dat dit gezien de prijs zeer goed is bevallen. Ik heb namelijk voor dit traject heen en terug 1.300 euro betaald!

De stoelen zijn gelijkwaardig als die bij KLM, Air France, Malaysia Airlines en EVA Air in de business class. Ik zeg dit omdat ik met deze maatschappijen al eerder heb gevlogen op het zelfde traject in de business class.

Het vertrek was van Orly Sud wat voor mij goed uitkwam, omdat ik in Bordeaux woon. Bij aankomst in Orly ben ik eerst naar de douane (vertrek hal A) gegaan om mijn vingerafdruk en mijn paspoort te registreren ( PARAFE) . Dit was om later de automatische douane passage te kunnen gebruiken, dit is mogelijk voor een ieder die in de EEG woont en dit scheelt veel tijd vooral als je ‘s morgens vroeg terug aankomt en er vaak honderden mensen in de rij staan om de douane te passeren. Dan kun je van de snelle automatische controle gebruik maken.

Bij het inchecken een aparte balie voor de Premium. Ik had thuis de instapkaart al uitgeprint en had alleen maar de instapkaart ORY- KUL (D72015) gekregen. Dus gaan vragen voor de instapkaart KUL- DPS en kreeg te horen dat ik in KUL bij de transit balie de instapkaart moest gaan halen voor KUL- DPS (AK364). Ze hebben mij ook een andere instapkaart gegeven omdat hun systeem niet overeen komt met het systeem van Orly. Op Orly wordt bij verschillende passages je instapkaart gescand.

Orly sud viel me erg mee, een kleine terminal, netjes en vriendelijk personeel. De vlucht was vertraagd met ongeveer 1 uur 30. Dit kwam omdat het toestel pas om 17.05 uur was aangekomen met vertrek om 17.20 uur. Wel petje af voor het grondpersoneel, omdat vooral de verantwoordelijke voor de vlucht constant aan het bellen was naar de verschillende diensten zoals catering en schoonmaak etc. Ze wilde dat deze vlucht zo snel mogelijk weer kon vertrekken en het instappen begon om 17.30 uur….Toch goed gedaan.

De Premium passagiers stappen als eersten in. De indeling is 2-2-2 in een Airbus A340. Natuurlijk geen champagne en warme doekjes, maar dat weet je. Wat hier het belangrijkste is dat je een goede stoel hebt die je in een bed kunt veranderen en dat is het geval. Geen verschil met de andere bovengenoemde maatschappijen ( alleen de prijs) en bij deze tickets kun je zonder extra kosten zelfs de naam en datum veranderen, wat niet vaak voorkomt. Dit geldt natuurlijk alleen voor de Premium tickets.

De maaltijd en het mineraalwater zijn inbegrepen. Tegen betaling kun je wijn of bier krijgen. Je krijgt een deken met een goed kussen, wat heb je nog meer nodig? Het cabine personeel was heel vriendelijk en de vlucht, die 12 uur duurde, is voor mij heel goed en comfortabel verlopen en ik heb zelfs goed geslapen.

Aankomst in KUL, via de transit verder voor de vlucht naar DPS ( Airbus 320). Deze was ook goed met een heel lekker sateetje, koffie en een snelle doorverbinding….en dat voor 1300 euro…….een koopje.

Wel jammer dat er voor mensen uit Nederland geen vluchten zijn tussen Nederland en Orly……dit met vriendelijke dank aan de “heersers” groep KLM, Air France, Transavia en Martinair….

Dus gewoon doen….Air Asia.com

Waardering: een dikke 8.

R. van de Pol

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2020