Sri Lankan (bmi): Amsterdam - Colombo, 13 november 2009

13 november 2009
Voor de afronding van een opdracht voor een Nederlandse vluchtelingenorganisatie moest ik in november twee weken naar Sri Lanka. Uit alle opties koos ik de vlucht via Londen Heathrow omdat er geen rechtstreekse verbinding vanuit Nederland of België bestaat. Voordeel van deze route is dat je een lange non-stop (nacht)vlucht hebt.


Het stukje van Amsterdam Schiphol naar Londen Heathrow deed ik deze keer met bmi. Bmi en Sri Lankan hebben een codeshare-overeenkomst en dat zou inchecken en dergelijke makkelijker moeten maken...Dat pakte wel wat anders uit, maar dat merkte ik pas vlak voor vertrek. Ik wilde inchecken via internet en dat wilde niet. Toen ik Sri Lankan belde kreeg is als antwoord dat ik een combinatieticket bmi-Sri Lankan-Lufthansa niet online kon inchecken. Een raar bericht want ik kon mijn bmi-vlucht wel online inchecken maar het gedeelte met Sri Lankan niet...Wat ze gelukkig wel konden doen was het vastzetten van mijn stoel. Telefonisch werd me meegedeeld dat Sri Lankan (net als KLM) een soort Economy+ heeft gerealiseerd op de eerste rijen van de economy class. Omdat ik pas op de dag van vertrek hoorde kon ik die niet meer van tevoren boeken, maar moest ik proberen op Heathrow de upgrade te regelen. Dat leek me een goed idee. Dus met goede moed op reis gegaan...

Mijn bmi-vlucht (BD 108) vertrok om 15.45 uur van Schiphol. Dat betekende zeeën van tijd om op Heathrow over te stappen...Dat leek me handig om nog wat te shoppen op Heathrow (leuk met die lage Engelse pond) en voldoende tijd te hebben om van terminal 1 naar terminal 4 te komen. Dat wil namelijk nog wel eens problematisch zijn.

BD 108 vertrok prima op tijd ondanks de harde wind...Een A319 is natuurlijk niet zo groot en hij hobbelde dan ook behoorlijk in de vlagerige wind. Het lampje "stoelriemen vast" is gedurende de vlucht niet uit geweest. Het was wel droog en de lucht was helder. Ik had stoel 6A en dus prachtig zicht op de stormachtige lucht. De vluchtjes naar Engeland zijn altijd leuk: ze zijn kort, en er is genoeg te zien buiten. Een drukke luchtroute met veel vliegtuigen die je tegenkomt. Goede IFE dus...Boven Heathrow de standaard approach: een lange holding pattern en langzaam kom je, al rondjes draaiend, steeds dichter bij moeder aarde. De toestellen voor je en achter je in de rij zijn goed te zien. Vlak voor de wielen de grond raakten werden de overblijfselen van de gekochte versnaperingen ingezameld. Toen uit de cockpit de melding "10 minutes to landing" kwam, moesten de twee FA’s nog beginnen met inzamelen van de rommel, maar zoals altijd lukte het weer.

De landing was bumpy zoals te verwachten was. De taxi rit naar T1 was erg kort en om 15.40 uur stonden we aan de gate. Toen kwam de verrassing: op de site van Heathrow word je gewaarschuwd dat de overstaptijd van T1 naar T4 ongeveer een uur kost. Dat leek me al rijkelijk veel, maar dat het zo snel ging had ik niet verwacht. Ruim 30 minuten nadat ik het vliegtuig uitstapte stond ik in T4! Super. Dus wel erg vroeg voor mijn aansluitende vlucht die om 21.25 zou vertrekken.

Als je T4 in komt als transferpassagier wordt je hele bagage weer grondig gecheckt. Ik had allerlei Nederlandse waar bij me voor een aantal expats: stroopwafels, drop en (probleem!!!) een kilo kaas. De kilo belegen Goudse werd door de ijverige ambtenaren aangezien voor een kneedbaar explosief of iets dergelijks. Pas toen ze de verpakking iets hadden opengeknipt en geroken, waren ze gerustgesteld. Ik kon ze gelukkig overtuigen dat ze niet de hele verpakking moesten openscheuren want dan zou het stuk kaas in één keer waardeloos zijn geworden. Dat liep dus net goed af.

Direct na de bagagecheck hebben ze een aantal balies waar je als transitpassagier kunt inchecken. Daar heb ik uiteindelijk mijn upgrade naar Economy+ geregeld. Direct voor de heen- en terugweg, inclusief stoelnummer en de hele rataplan. Klasse! Ik kreeg stoel 11K, aan het raam.

Na op mijn gemak te hebben geshopt en heerlijk van een hapje vis met een glas Chablis te hebben genoten, werd het uiteindelijk tijd om richting gate te gaan. Inmiddels was de A340-300 gearriveerd en stond klaar om ons in te laden.

We begonnen mooi op tijd met boarden en ook het eigenlijke vertrek van UL504, een A340-300, vond keurig op de geplande tijd (21.25 uur) plaats. Het was nog steeds behoorlijk ‘windy’ boven Engeland, maar we zaten al snel op ruim elf kilometer hoogte en daar was het lekker rustig!

Na een heerlijke maaltijd (alvast wennen aan het pittige Srilankaanse eten) met een lekker glaasje wijn heb ik mijn stoel naar achteren gelegd en ben gaan slapen. Dat is het grote voordeel van zo'n non stop nachtvlucht! Alle tijd om lekker te slapen. En dat ging gelukkig prima! De schuifjes voor de ramen dicht en je slaapt een gat in de dag!


<img src="http://www.luchtvaartnieuws.nl/pictures/flightreview/Colombo_2.jpg" alt="Foto: W. Wezeman"/>

Een uur of drie voor arrival (ongeveer half elf lokale tijd) werd ik gewekt met de geur van vers gebakken croissants! Dat was een erg luxe gewaarwording. En het ontbijt smaakte navenant! Klasse! En keer op keer kwamen de FA's langs met broodjes, verse koffie en fruit. Echt fantastisch, dit heb ik nog nooit meegemaakt! Enfin na een copieus ontbijt nog even het inflight entertainment systeem doorgeploegd. De muziek stelde niet zoveel voor, veel Hindi en Oosterse muziek. Niet mijn smaak.

Er waren wel een paar leuke films, maar ik had niet de rust die te gaan bekijken. Dus ben ik maar het werk gegaan. Ik moest in Sri Lanka een training geven en een conferentie leiden, en er waren nog allerlei losse eindjes die moesten worden vastgeknoopt. Dus de laatste twee uur van de vlucht nog lekker gewerkt.

<img src="http://www.luchtvaartnieuws.nl/pictures/flightreview/Colombo_1.jpg" alt="Foto: W. Wezeman"/>

Volgens het schema moest UL503 om 13.30 uur lokale tijd landen, en zo gebeurde. Keurig op tijd. Dit was een uitstekende ervaring. Gastvrij cabinepersoneel, uitstekende service, prima IFE etc. Enige minpuntje was dat de stoelen een beetje versleten waren. De leuning kon wel ver nar achteren, maar de kussens mogen wel weer eens opgeschud worden.

Al met al voor deze vlucht een 8!

W. Wezeman

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2020