Partners van Luchtvaartnieuws.nl

Dutch Aviation Group

Column

Het is wellicht aanmatigend, maar zelden heb ik zo'n onzin horen debiteren als de laatste weken met de pleidooien voor Lelystad Airport als overloop luchthaven voor Schiphol. De onzin kwam uit verschillende kokers, variërend van Schiphol topman Jos Nijhuis tot de voormalige PvdA milieu minister Hans Alders, die een goden-rol wordt aangemeten. Waaraan ontleent hij eigenlijk zijn kennis van de internationale luchtvaart. Wil hij misschien zijn "rode" puntjes alsnog binnenhalen. En wordt dat de op oude "roem" terende bewindsman wellicht gegund.

Gastblog

In mijn vorige column beloofde ik iets te zeggen over de plaats van luchtvracht in de luchtvaartmarkt. Daar is alle reden voor. Luchtvracht is voor sommige luchtvaartmaatschappijen de kurk waarop men drijft, zoals bij Cargolux, voor andere maatschappijen een belangrijke inkomstenbron, zoals voor KLM en Lufthansa. Er zijn er ook die er niets mee te maken willen hebben, zoals Ryanair.

Goofblog

"Are there any rare birds to be seen?", vraag ik de parkwachter. De man lacht. Vandaag komt iedereen voor de raket. Hij zegt: "Een stukje terug zit een horned owl te broeden. Z’n kop steekt boven het nest uit. Je mag wel even terugrijden". Dat doe ik. Typisch Amerika. Zelfs voor zeldzame vogels hoef je de auto niet uit. En die raket gaat toch pas over twee uur.

Poll

MH370 toont aan dat airliners beter te traceren moeten zijn.


Stem

Smartlinks

Last minutes

Luchtvaartnieuws-blad april/mei

Pieter Elbers (KLM): Samenwerken met carriers uit de golf
Austrian Airlines overleeft dankzij 'coup'
Brazilië: duizenden extra vluchten en hotelkamers tijdens WK
ANVR: 'Reiswinkel moet zich bevrijden uit stenen omgeving'
Singapore: luchtvaart en overheid werken samen voor nationaal belang
Europese Unie moet knopen doorhakken over luchtvaart
Germanwings mikt op zakenreiziger én rugzaktoerist

Luchtvaartopleidingen

31-10-2011, 17:01 uur

Amsterdam Airlines staakt vliegoperaties onmiddellijk

Amsterdam Airlines staakt vliegoperaties onmiddellijk

SCHIPHOL - Amsterdam Airlines staakt met onmiddellijke ingang de vliegoperaties. Dat meldt managing director Jaap Horsten in een bericht aan de medewerkers van de luchtvaartmaatschappij. Amsterdam Airlines zegt dat 'als gevolg van buitengewone situaties' kostbare verstoringen in het vluchtenprogramma plaatsvonden. Bovendien dreigde de maatschappij, dat al onder verscherpt toezicht stond van de Inspectie Verkeer en Waterstaat, zijn vergunning kwijt te raken.

"Wij beseffen dat dit grote gevolgen heeft voor al onze medewerkers omdat wij gedwongen zijn de contracten met iedereen te beëindigen", meldt Horsten in de memo gericht aan het personeel. "Het UWV zal zo spoedig mogelijk geïnformeerd worden zodat jullie aanspraak kunnen maken op een uitkering, indien van toepassing." Amsterdam Airlines was maandagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.

De Telegraaf meldde maandagochtend dat de IVW Amsterdam Airlines scherper gaat controleren. De maatschappij zou te kampen hebben met financiële problemen door het wegvallen van grote opdrachten en de economische crisis. Ook de Belastingdienst zou Amsterdam Airlines 'op de korrel hebben' en een leasemaatschappij zou een vliegtuig 'aan de ketting' hebben gelegd. Dat toestel staat inmiddels in Woensdrecht.

De IVW heeft vanwege het bericht van Amsterdam Airlines de operationele vergunning van de luchtvaartmaatschappij per direct geschorst. De maatschappij heeft nu drie maanden de tijd voor een eventuele doorstart alvorens de vergunning definitief wordt ingetrokken. "Maar dan moet voor die tijd wel worden aangetoond dat zij financieel gezond zijn en dat zij aan alle veiligheidsvoorschriften voldoen", aldus de IVW.

Amsterdam Airlines startte in 2008 de vliegoperaties en beschikte inmiddels over een vloot van drie Airbus A320’s. De maatschappij vloog in opdracht van derden en voerde onder eigen vluchtnummer regelmatige vluchten uit voor reisorganisaties. Daarbij ging het met name om vluchten naar Turkije en Marokko. In opdracht van Scandinavische landen vervoerde Amsterdam Airlines militairen naar Afghanistan.

Van onze redactie

  • NuJijNuJij
  • HyvesHyves
  • GoogleGoogle