Angola: nieuwe bestemming met hoge yield voor KLM

27 maart 2012 - 12:32

LUANDA - Het was er jarenlang hommeles door oorlogen - Angola was een land dat luchtvaartmaatschappijen liever meden. Eerst had tussen 1961 en 1975 een onafhankelijkheidsoorlog plaats tegen de Portugese koloniale heersers, aansluitend een burgeroorlog die in 2002 eindigde met een zege van de zittende regering. Sindsdien is de vrede weergekeerd in Angola en daarmee het internationale vliegverkeer.

Want Angola is rijk aan bodemschatten, variërend van diamanten en olie tot goud en koper. Tussen 2002 en 2010 was het Zuidwest-Afrikaanse land de snelst groeiende economie ter wereld (gemiddeld plus elf procent). Vooral de winning van olie, voor de kust, is ‘booming business’. Het land heeft achttien miljoen inwoners, relatief weinig, zodat de opbrengst van de olie niet hoeft te verdwijnen in de massa, zoals in Nigeria. Dat is ook een belangrijk olieland in Afrika, maar met 170 miljoen inwoners. Wat beide landen gemeen hebben is de aanwezigheid van een politieke elite die goed voor zichzelf zorgt.

KLM vliegt vanaf dinsdag twee keer per week naar Luanda, met een Airbus A330-200, op dinsdag (aankomst woensdagmorgen, terugvlucht woensdagavond) en op vrijdag (aankomst zaterdagmorgen, terugvlucht zaterdagavond). Het is een lucratieve route, met een hoge yield. Een ticket van Amsterdam naar Luanda in economy class begint bij KLM vanaf duizend euro, in businessclass moet het vijfvoudige worden betaald. Ter vergelijking: een stoel in economy naar Johannesburg (tweeduizend kilometer verder dan Luanda) is bij KLM te krijgen voor zevenhonderd euro en in business voor drieduizend euro.

Andere grote maatschappijen, zoals British Airways, Lufthansa, Brussels Airlines, Ethiopian, Emirates, South African Airways en TAP Portugal vonden al eerder de weg naar Angola. Ook KLM-zusterbedrijf Air France vliegt op Luanda.

Door Lolke van der Heide

Copyright Reismedia BV 2025 - Cookieinstellingen