AMSTERDAM - De eerste Nederlandse Joint Strike Fighter (JSF) vliegt, maar een meerderheid van de Nederlandse kiezers wil niet dat het komende kabinet besluit om het gevechtstoestel daadwerkelijk aan te schaffen. Dat meldt De Volkskrant dinsdag op basis van een onderzoek van instituut Clingendael. De meeste kiezers willen dieper snijden in de toch al door bezuinigingen geplaagde krijgsmacht.
Defensie vindt de Joint Strike Fighter, officieel F-35 Lightning II, de beste opvolger voor de F-16. Een volgend kabinet zal besluiten nemen over de vervanger van de F-16, het aantal toestellen en het daarvoor benodigde budget. Maar de meeste kiezers lijken de aanschaf niet te zien zitten. Eerder bleek al dat een kamermeerderheid wil dat Nederland uit de ontwikkeling- en testfase van de F-35 stapt.
Volgens het onderzoek van Clingendael vinden kiezers dat ook op militaire missies in het buitenland kan worden bezuinigd, afgezien van de bestrijding van piraterij. Volgens de nieuwe commandant der strijdkrachten, generaal Tom Middendorp, beseft de bevolking onvoldoende welke ingrijpende maatregelen de krijgsmacht al te wachten staan. Het kabinet-Rutte besloot een miljard te bezuinigen op Defensie, waardoor er al 12.000 banen verloren gaan bij Defensie.
Clingendael-onderzoeker Dick Zandee zegt in de Volkskrant dat er hoe dan ook dieper moet worden gesneden in de krijgsmacht, ook als een komend kabinet niet tot extra bezuinigingen besluit. De ex-medewerker van Defensie wijst op de voortdurend stijgende kosten van de JSF. De Nederlandse luchtvaartindustrie is nauw betrokken bij de ontwikkeling en productie van het toestel.
Van onze redactie
Eerste Nederlandse F-35 begonnen aan testvluchten