Verdere opmars van Ethiopian in Afrika

22 februari 2014 - 14:06

LILONGWE - Ethiopian Airlines heeft vrijdag met een vlucht tussen Lilongwe en Johannesburg, uitgevoerd door Malawian Airlines, een nieuwe basis geopend in Afrika. De hoofdstad van het zuidelijke land Malawi is na Addis Ababa in Ethiopië zelf en Lomé in het West-Afrikaanse Togo, de derde hub van Ethiopian. De maatschappij wil uiteindelijk vijftien bases hebben op het hele continent.

Malawian Airlines (IATA-code: 3W) is de doorstart van Air Malawi, de staatsmaatschappij die een jaar geleden failliet ging. Ethiopian Airlines bleek bereid te investeren in de branchegenoot en kreeg een belang van 49 procent. Vorige maand begon Malawian te vliegen op een binnenlandse route tussen Lilongwe en de zuidelijke stad Blantyre, met een Bombardier Q400 van Ethiopian.

Pan-Afrikaans
Intussen heeft Ethiopian ook een nieuwe Boeing 737-800 ter beschikking gesteld, die wordt ingezet op de internationale routes naar Harare (Zimbabwe) en Johannesburg. De vlucht naar Johannesburg, de economische metropool van Zuid-Afrika, wordt dagelijks uitgevoerd met een tussenstop in Blantyre,

"Ethiopian is in de eerste plaats een Pan-Afrikaanse maatschappij", zei Tewolde Gebremariam, de CEO, vrijdag. "Wij geloven in intra-Afrikaanse partnerschappen, die van cruciaal belang zijn voor het tot stand brengen van een een concurrerende Afrikaanse luchtvaartindustrie."

Vision 2025 heet het plan van Ethiopian uit 2010 dat de maatschappij naar de top van Afrika moet brengen. Ethiopian, dat vorig jaar bijna vijf miljoen passagiers vervoerde, moet nu EgyptAir (acht miljoen passagiers) en South African Airways (acht miljoen) boven zich dulden. Maar terwijl de twee grotere concurrenten al jaren zware verliezen lijden en beide te maken hebben met grote organisatorische problemen, is Ethiopian een winstgevende, goed geleide onderneming.

Kaping
Ethiopian kwam eerder deze week ook negatief in het nieuws toen de co-piloot van een Boeing 767-300 van de maatschappij zijn eigen toestel kaapte en dwong naar Genève te vliegen, waar hij zich overgaf. De dader, die asiel heeft aangevraagd in Zwitserland, hangt daar een gevangenisstraf van maximaal twintig jaar boven het hoofd.

De precieze reden van zijn vlucht is voor Ethiopian en voor zijn familie een mysterie, zo hebben ze beide verklaard.

Van onze redactie


Belangrijk nieuws: Nieuwe websites

U maakt waarschijnlijk veel gebruik van deze website; dat is geweldig!  De websites Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws worden in de loop van 2024 vernieuwd. Wij zijn erop gebrand meer nieuws te bieden en daarnaast uw gebruikerservaring met deze nieuwe websites te maximaliseren!

Wij zijn een fundraising gestart en vragen u om een kleine gunst om ons te helpen de best denkbare websites te bouwen. Doneer bijvoorbeeld eenmalig €15 als begunstiger. En/of neem een voordelig abonnement.

 

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen