Videos

KLM welkom geheten op nieuwe bestemming Poznan

26 oktober 2020 | Door: 
onze redactie

SCHIPHOL - Met de start van de nieuwe winterdienstregeling heeft KLM een volledig nieuwe bestemming aan het routenetwerk toegevoegd: Poznan. De eerste vlucht werd zondag welkom geheten op de Poolse luchthaven. Het gebruikelijke watersaluut bleef achterwege.

Nog een Boeing 747 van British Airways blijft behouden

26 oktober 2020 | Door: 
Niek Vernooij

LONDEN - Nadat vorige week bekend werd dat een Boeing 747-400 van British Airways een tweede leven krijgt als filmset, blijkt nu dat nog een toestel van dit type behouden blijft. De Boeing 747 met het historische ‘Negus’-kleurenschema wordt op het Engelse Cotswold Airport omgeturnd in een evenementenlocatie.

Aankomst laatste Boeing 747-400 van KLM in beeld

25 oktober 2020 | Door: 
onze redactie

SCHIPHOL - Zondag landde voor de laatste keer een Boeing 747-400 van KLM op Schiphol. Nadat de op één na laatste landing om 16.30 plaatsvond, was het rond 21.00 echt de allerlaatste keer dat de passagiersuitvoering van het iconische toestel haar wielen op de Polderbaan aan de grond zette.

Nederlandse commando's oefenen met Duitse gevechtshelikopters

22 oktober 2020 | Door: 
Joris van Boven en Alex van Noije

GILZE-RIJEN - In de eerste twee weken van oktober vond op vliegbasis Gilze-Rijen de HWIC (Helicopter Weapon Instructor Course) plaats. Helikopters van de Nederlandse en Duitse strijdkrachten oefenden op realistische scenario’s, waarbij normaalgesproken sprake is van een verhoogde vijandelijke dreiging.

Passagier door het lint na weigeren mondkapje

20 oktober 2020 | Door: 
onze redactie

LONDEN - Een passagier heeft afgelopen weekend voor stampij gezorgd aan boord van een easyJet-vlucht, toen haar werd gevraagd een mondkapje op te doen. Op beelden is te zien hoe de vrouw medereizigers beledigt en in het gezicht hoest wanneer ze uit het toestel wordt gezet.

Nieuwe topman British Airways: vervang quarantaine door coronatest

19 oktober 2020 | Door: 
onze redactie

LONDEN - Groot-Brittannië moet de verplichte quarantaine voor aangekomen passagiers zo snel mogelijk vervangen door een verplichte coronatest voor vertrek. Daarvoor pleit de kersverse British Airways-topman Sean Doyle. Hij noemt de huidige maatregelen onhoudbaar.

Zondag start van serie Vliegende Hollanders

17 oktober 2020 | Door: 
onze redactie

SCHIPHOL - Zondag start de Nederlandse serie Vliegende Hollanders, waarin de begindagen van de commerciële luchtvaart centraal staan. Daan Schuurmans en Fedja van Huêt spelen luchtvaartpioniers Anthony Fokker en Albert Plesman.

In beeld: ATR-turboprop ramt slurf

16 oktober 2020 | Door: 
onze redactie

BUCARAMANGA - Een EasyFly ATR-42 is tijdens het taxiën op de Colombiaanse luchthaven Palonegro tegen een slurf aangereden (in vakjargon: een aviobrug). Daardoor boorden de linkermotor en -vleugel zich in die slurf, met grote schade tot gevolg.

Video: hoe erg is het als Schiphol kleiner wordt?

10 oktober 2020 | Door: 
onze redactie

SCHIPHOL - Nu er miljarden geleend worden om KLM overeind te houden, rijst weer de vraag: hoe erg zou het zijn als Schiphol kleiner wordt? Econoom Mathijs Bouman maakte voor het NPO-programma Nieuwsuur een reportage over deze kwestie.

BA's laatste Boeing 747's vertrokken vanaf Heathrow

8 oktober 2020 | Door: 
onze redactie

LONDEN - De laatste twee Boeing 747’s van British Airways zijn donderdagochtend voor de allerlaatste keer vertrokken vanaf thuisbasis Londen Heathrow. De toestellen stegen kort na elkaar op vanaf een druilerige luchthaven. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de Boeing 747's synchroon vanaf de parallelle banen zouden opstijgen, maar slecht weer gooide roet in het eten.

Blaasconcert in vliegtuig komt Avianca op kritiek te staan

6 oktober 2020 | Door: 
onze redactie

BOGOTA - Een miniconcert aan boord van een vliegtuig van Avianca heeft geleid tot kritische reacties. Het filharmonisch orkest van Medellin leek het een leuk idee om tijdens een binnenlandse vlucht van Medellin naar Bogota wat sfeer te brengen aan boord. De vrolijke beelden daarvan werden door Avianca gedeeld.

Druilerig afscheid voor Boeing 747 KLM

5 oktober 2020 | Door: 
onze redactie

SCHIPHOL - KLM heeft maandagochtend opnieuw een Boeing 747-400 met pensioen gestuurd. Het toestel, met registratie PH-BFL, steeg in druilerig weer voor de laatste keer op vanaf Schiphol en is op weg naar de VS. Daar wordt het toestel in de woestijn geparkeerd en ontmanteld.

Garuda Indonesia voorziet Airbus A330neo van mondkapje

1 oktober 2020 | Door: 
onze redactie

JAKARTA - Garuda Indonesia heeft één van haar Airbus A330neo’s voorzien van een mondkapje. Op die manier wil de luchtvaartmaatschappij mensen stimuleren een dergelijk masker te dragen, om zo de verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen.

NASA stuurt bijzondere Boeing 747 naar Hamburg

1 oktober 2020 | Door: 
onze redactie

HAMBURG - Lufthansa Technik neemt een bijzondere Boeing 747 onder handen. Het betreft de Boeing 747SP van de NASA en de Duitse DLR, die onder de naam SOFIA (Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy) dienst doet als vliegende ruimteobservatiepost.

Botsing in de lucht tussen tankvliegtuig en F-35

30 september 2020 | Door: 
onze redactie

WASHINGTON - Bij een botsing tussen een F-35B (beter bekend als Joint Strike Fighter) en een C-130 tankvliegtuig van de Amerikaanse luchtmacht zijn dinsdag in de lucht op elkaar gebotst. De piloot van de F-35 moest zijn schietstoel gebruiken, de Hercules maakte een noodlanding.

In beeld: aviobrug op Braziliaanse luchthaven in brand

28 september 2020 | Door: 
onze redactie

SAO LUIS - Een aviobrug op de luchthaven van de Braziliaanse stad Sao Luis heeft zaterdag vlam gevat en is volledig uitgebrand. Dat blijkt uit videobeelden van het incident. Volgens lokale media raakte niemand gewond.

Veel doden bij ongeluk met Antonov tijdens trainingsvlucht

26 september 2020 | Door: 
onze redactie

KIEV - Bij een ongeluk met een Antonov An-26 van de Oekraïense luchtmacht zijn vrijdagavond zeker 25 doden gevallen. Volgens het Oekraïense ministerie van Defensie voerde het transporttoestel een trainingsvlucht uit en raakte bij de landing één van de vleugels de grond.

EATC viert tiende verjaardag op vliegbasis Eindhoven

26 september 2020 | Door: 
onze redactie

EINDHOVEN - Het European Air Transport Command (EATC) op vliegbasis Eindhoven vierde afgelopen week haar tiende verjaardag. Dat bracht veel buitenlandse bezoekers op de been, waarvan een aantal met het vliegtuig naar de basis kwam.

In beeld: birdstrike voor Air Force Two

23 september 2020 | Door: 
onze redactie

MANCHESTER - Het vliegtuig van de Amerikaanse vicepresident Mike Pence, de Air Force Two, had dinsdag een birdstrike bij vertrek uit Manchester (VS). De Boeing C-32 (een verbouwde 757) is daarna teruggekeerd naar de luchthaven. Pence zette zijn reis voort in een C-17.

Drukte op vliegbasis Eindhoven tijdens internationale oefening

18 september 2020 | Door: 
Joris van Boven en Alex van Noije

EINDHOVEN - Het was de afgelopen twee weken een drukte van belang op vliegbasis Eindhoven. Vliegtuigen van de Amerikaanse, Belgische, Franse en Duitse luchtmacht kwamen op bezoek voor oefening Falcon Leap en voor de herdenking van operatie Market Garden.

Vrachtversie ATR72-600 bijna klaar voor eerste vlucht

16 september 2020 | Door: 
onze redactie

TOULOUSE - Vliegtuigbouwer ATR maakt zich op voor de eerste vlucht van de ATR72-600F, de Freighter-variant van de populaire turboprop. Nog dit jaar moet het eerste exemplaar worden geleverd aan FedEx, dat er in 2017 dertig bestelde en een optie nam op twintig toestellen.

Airbus levert 'tienduizendste' vliegtuig uit A320-serie

11 september 2020 | Door: 
Klaas-Jan van Woerkom

TOULOUSE - Airbus bereikt zeer binnenkort een bijzondere mijlpaal met de levering van het 'tienduizendste' toestel uit de populaire A320-serie. De Europese fabrikant ontwikkelde diverse varianten van de oorspronkelijke A320, die op 22 februari 1987 voor het eerst vloog.

Korean Air bouwt Boeing 777-300ER om tot vrachtvliegtuig

11 september 2020 | Door: 
onze redactie

SEOUL - Korean Air heeft één van haar Boeing 777-300ER’s omgebouwd van passagiersvliegtuig tot vrachttoestel. Door de stoelen uit de cabine te verwijderen is er ruimte gecreëerd op het hoofddek om dozen met goederen te vervoeren.

In beeld: Flying-V-schaalmodel maakt succesvolle eerste vlucht

1 september 2020 | Door: 
onze redactie

DELFT - Een 22 kilo zwaar en 3 meter groot schaalmodel van de Flying-V heeft in juli een succesvolle eerste testvlucht gemaakt, zo hebben de TU Delft en KLM dinsdag onthuld. De vlucht heeft belangrijke data opgeleverd voor de verdere ontwikkeling van dit in potentie revolutionaire toestel.

In beeld: Oekraïense straaljager ramt verkeersbord

31 augustus 2020 | Door: 
onze redactie

KIEV - Een oefening van de Oekraïense luchtmacht is niet helemaal volgens plan verlopen. Voor de gelegenheid werd een autoweg gebruikt als landingsbaan, maar daarbij zag de piloot van een Soekhoi Su-27 een verkeersbord over het hoofd.

ANA test wc-deur die met de elleboog wordt geopend

24 augustus 2020 | Door: 
Pim Pauwels

TOKIO - Een wc-deur die passagiers niet met hun handen, maar met hun ellebogen openen. Het Japanse All Nippon Airways test in een lounge op Tokio Haneda Airport of die technologie in de smaak valt bij vliegtuigpassagiers.

Defensieheli's oefenen 'brown-out' landingen op eigen bodem

22 augustus 2020 | Door: 
Joris van Boven en Alex van Noije

OIRSCHOT - Helikopters van het Defensie Helikopter Commando oefenen samen met militairen van de Luchtmobiele Brigade tot en met 4 september in Nederland tijdens oefening ‘HOT.NL’. Hierbij worden met Chinook- en Cougar-transporthelikopters ‘brown-out’ landingen geoefend; landingen waarbij een grote zandwolk ontstaat.

Historische oefening Duitse en Israëlische luchtmacht

22 augustus 2020 | Door: 
Joris van Boven en Alex van Noije

NÖRVENICH - De Israëlische luchtmacht (IAF) neemt momenteel deel aan de oefening Blue Wings 2020 in Duitsland. De oefening kan historisch genoemd worden: het is de eerste gezamenlijke oefening tussen de IAF en de Duitse luchtmacht op Duitse bodem ooit. Blue Wings 2020 duurt nog tot en met 27 augustus.

Copyright Reismedia BV 2020