Videos

Vanaf nu KLM Boeing 787-10 opgenomen in Microsoft Flight Simulator

15 april 2021 | Door: 
onze redactie

AMSTELVEEN - Sinds deze week is het mogelijk om met een Boeing 787-10 in KLM-livery de wereld rond te vliegen in de nieuwste uitgave van het spel Microsoft Flight Simulator 2020.

In beeld: China Airlines neemt met groots eerbetoon afscheid van Boeing 747's

13 april 2021 | Door: 
onze redactie

TAIPEI - China Airlines laat de uitfasering van haar Boeing 747-400-passagierstoestellen niet geruisloos voorbij gaan. Nadat vorige maand al een speciale rondvlucht werd georganiseerd, was er maandag nog een ceremonie op de internationale luchthaven van Taipei. Daar werd onder meer het personeel in de gelegenheid gesteld om afscheid te nemen.

EasyJet lanceert Nederlandstalige online 'vliegschool' voor kinderen

12 april 2021 | Door: 
onze redactie

SCHIPHOL - EasyJet biedt vanaf nu een ‘pilotenschool’ voor kinderen aan, een online serie met zes afleveringen. Met dit initiatief wil de prijsvechter jonge kinderen op een leuke manier kennis laten maken met de luchtvaart en ouders helpen bij het vermaken van hun kroost.

In beeld: Pilatus PC-24 landt als eerste zakenjet op Venetiaanse 'stadsluchthaven'

10 april 2021 | Door: 
onze redactie

VENETIË - Een bijzondere primeur voor Venice-Lido Airport: voor het eerst is daar een zakenjet geland. Een Pilatus PC-24 landde op de duizend meter lange grasbaan van Aeroporto Giovanni Nicelli, dat slechts drie kilometer ten oosten van het beroemde historische centrum van Venetië ligt.

Binnen vijf jaar elektrische passagiersvluchten tussen Nederlandse luchthavens

8 april 2021 | Door: 
onze redactie

SCHIPHOL - De Nederlandse regionale luchthavens Rotterdam Airport, Groningen Airport en Eindhoven Airport nemen deel aan een proef, genaamd Power Up, waarmee ze binnen vijf jaar elektrische passagierslijnvluchten willen opstarten binnen Nederland. Dit moet de kennis en kunde opleveren om later met grotere toestellen en internationaal elektrisch te vliegen.

'Groep orthodox-joodse passagiers misdraagt zich op KLM-vlucht'

8 april 2021 | Door: 
onze redactie

NEW YORK - Op een KLM-vlucht van New York naar Schiphol, afgelopen dinsdag, heeft een groep orthodox-joodse passagiers zich misdragen. "Ze droegen geen mondkapje, blokkeerden de nooduitgang en hadden geen respect", zo laat een medepassagier op Twitter weten. "De crew vroeg hen om te gaan zitten en zich aan de regels te houden, maar dat weigerden zij."

In beeld: Russische MS-21-300 ondergaat ijskoude vliegproeven

8 april 2021 | Door: 
Klaas-Jan van Woerkom

ARCHANGELSK - De United Aircraft Corporation (UAC) heeft de nieuwe MS-21-300 onderworpen aan een serie ijskoude vliegproeven in het noorden van Rusland. Vanaf de luchthaven van Archangelsk werden vluchten uitgevoerd in extreme omstandigheden, als onderdeel van het testprogramma.

Vierde Airbus A330 MRTT geland op vliegbasis Eindhoven

2 april 2021 | Door: 
onze redactie

EINDHOVEN - De vierde Airbus A330 MRTT voor de Multinational MRTT Fleet (MMF) van de NAVO is geland op Eindhoven Airport. Het toestel gaat binnenkort onder andere vliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht in de lucht bijtanken. 

Aerion onthult AS3-verkeersvliegtuig: binnen drie uur van LA naar Tokio

31 maart 2021 | Door: 
Dylan van Eijkeren

RENO - Plannen voor de ontwikkeling van de nieuwe Aerion AS3, die een snelheid moet kunnen halen van meer dan Mach 4 (4.900 kilometer per uur), zijn onthuld. Binnen tien jaar moet de AS3 als verkeersvliegtuig dienstdoen, en het supersonische vliegen doen herleven. Daarmee moeten voor het eerst sinds 2003 - toen de Concorde het veld moest ruimen - supersonische passagiersvluchten mogelijk worden.

In beeld: KLM zet nieuwe Boeing 777's voor het eerst in

30 maart 2021 | Door: 
onze redactie

SCHIPHOL - KLM heeft haar twee nieuwste Boeing 777-300ER’s voor het eerst commercieel ingezet. De PH-BVV (die donderdag op Schiphol arriveerde) vloog zondag naar Willemstad, en de PH-BVW (die zaterdag op Schiphol aankwam) vloog maandag naar Sao Paulo.

55 jaar geleden: eerste DC-9 voor KLM arriveert op Schiphol

30 maart 2021 | Door: 
onze redactie

SCHIPHOL - De McDonnell Douglas DC-9 was jarenlang het werkpaard op Europese KLM-routes. Deze maand is het 55 jaar geleden dat het eerste toestel op Schiphol arriveerde. Op historische videobeelden is te zien dat de PH-DNA 'City of Amsterdam' op feestelijke wijze werd verwelkomd.

In beeld: Zeldzame Ilyushin Il-62 landt op Maastricht Aachen Airport

26 maart 2021 | Door: 
onze redactie

MAASTRICHT AIRPORT - Op Maastricht Aachen Airport landde donderdagavond een bijzonder zeldzaam vliegtuig: een Ilyushin Il-62. Wereldwijd zijn nog maar enkele Il-62's in gebruik, waaronder twee bij het Wit-Russische Rada Airlines. Die maatschappij zette het toestel in op een vrachtvlucht naar de Limburgse luchthaven.

Dwerg- annex bergstaat Andorra wil internationaal vliegveld

24 maart 2021 | Door: 
onze redactie

ANDORRA LA VELLA - Het Prinsdom Andorra, als een arendsnest genesteld in de Pyreneeën, wil een eigen internationaal vliegveld aanleggen. Als voorbeeld dient Paro International Airport, het hoog in de Himalaya gelegen vliegveld van Bhutan.

In beeld: zo verandert een moderne A220 in een historisch ogend vliegtuig

24 maart 2021 | Door: 
onze redactie

MONTREAL - Air Canada nam onlangs een bijzondere Airbus A220 in gebruik. Het toestel is voorzien van een speciale beschildering, als hommage aan Trans Canada Airlines (TCA), de voorloper van de Canadese luchtvaartmaatschappij. De verfbeurt was een waar huzarenstukje.

Oproep om 'bleed air' op passagiersvluchten te stelpen

24 maart 2021 | Door: 
Dylan van Eijkeren

LONDEN - Een vierdaagse conferentie over vervuilde lucht in vliegtuigen leidt tot een ondubbelzinnige conclusie: er moeten ‘bleed air’-filters en sensoren worden geïnstalleerd in passagiersvliegtuigen. 1.600 deelnemers praatten tijdens de Aircraft Cabin Air Conference (ACAC) mee over de minuscule oliedeeltjes die passagiers en bemanning van alle straal- en propellervliegtuigen (behalve de Boeing 787) inademen.

In beeld: zo vertrok de allerlaatste Airbus A380 voor de eerste vlucht

23 maart 2021 | Door: 
onze redactie

TOULOUSE - Vorige week steeg de 254ste* en laatste Airbus A380 voor het eerst op, zoals deze site toen ook meldde. Nu heeft de vliegtuigbouwer daar een mooie video over gepubliceerd.

In beeld: aanhangers overleden president bestormen luchthaven

22 maart 2021 | Door: 
onze redactie

DAR ES SALAAM - Duizenden aanhangers van de overleden president van Tanzania hebben zondag de luchthaven van Dar Es Salaam bestormd. Dat leverde bizarre beelden op, die via social media zijn gedeeld. Te zien is hoe de meute de toegangspoort bestormt en dat mensen op het platform tussen de geparkeerde vliegtuigen lopen.

In beeld: Boeing 747-8 Intercontinental maakte precies 10 jaar geleden eerste vlucht

22 maart 2021 | Door: 
onze redactie

SEATTLE - Het was zaterdag precies tien jaar geleden dat de Boeing 747-8 Intercontinental, de passagiersvariant van de laatste generatie Jumbojets, de eerste vlucht maakte. Een testtoestel vertrok op 20 maart 2011 voor een 4,5 uur durende vlucht, die zonder problemen verliep.

Amerikaanse invasie op vliegbasis Eindhoven en in Rotterdamse haven

22 maart 2021 | Door: 
onze redactie

EINDHOVEN - Vliegbasis Eindhoven lijkt dezer dagen wel in Amerikaanse handen, door de tientallen transport- en gevechtsheli’s die er rondvliegen. De toestellen gebruiken Noord-Brabant als tussenstation tijdens een grootschalige verplaatsing naar de VS.

In beeld: Boeing 737 van de baan door probleem met landingsgestel

22 maart 2021 | Door: 
onze redactie

JAKARTA - Een Boeing 737-400 Freighter van de Indonesische luchtvaartmaatschappij Trigana is zaterdag tijdens de landing van de baan geraakt door een probleem met het landingsgestel. Dat gebeurde op de luchthaven Jakarta Halim. Geen van de vier bemanningsleden raakte gewond.

China Airlines voltooit alsnog laatste passagiersvlucht met Boeing 747

22 maart 2021 | Door: 
onze redactie

TAIPEI - China Airlines heeft bet tijdperk van Boeing 747-passagiersvluchten afgelopen weekend achter zich gelaten. Een Boeing 747-400 voltooide een speciale afscheidsvlucht met uitzicht op Mount Fuji. Aan boord van deze ‘Farewell Party’-vlucht waren 375 passagiers.

TUI fly maakt opnieuw testvlucht met Boeing 737 MAX vanaf Schiphol

18 maart 2021 | Door: 
Klaas-Jan van Woerkom

SCHIPHOL - TUI fly heeft donderdagochtend opnieuw een testvlucht uitgevoerd met een Boeing 737 MAX. Nadat maandag de PH-TFP voor het eerst in anderhalf jaar het luchtruim koos was het nu de beurt aan de PH-TFO, die iets na 10.00 uur van Schiphol vertrok.

Nog één keer in beeld: het vertrek van de laatste Boeing 747-400 van KLM

15 maart 2021 | Door: 
onze redactie

SCHIPHOL - Bijna een jaar nadat KLM bekendmaakte dat de Boeing 747-400 versneld buiten dienst wordt gesteld als passagiersvliegtuig, vertrok maandagochtend het allerlaatste toestel definitief vanaf Schiphol. Jorg de Bruijn filmde het vertrek vanaf de Oostbaan, inclusief een afscheidswoordje van de captain: "Wij zijn trots om hem nog één keer te mogen vliegen."

In beeld: Air Belgium voert eerste vrachtvlucht uit met Airbus A330

15 maart 2021 | Door: 
onze redactie

LUIK - Air Belgium heeft zaterdag de eerste vrachtvlucht uitgevoerd in opdracht van de Franse transportgigant CMA CGM. De Airbus A330-200F vloog van Luik naar Chicago en weer terug. Dat werd op de Waalse luchthaven gevierd met een watersaluut.

In beeld: bliksem veroorzaakt gat in startbaan

11 maart 2021 | Door: 
onze redactie

SAO PAULO - Een opmerkelijk voorval op de luchthaven Sao Paulo Guarulhos: de bliksem sloeg daar maandag in bij één van de startbanen, met als een gevolg een gat in het asfalt. Het vliegverkeer werd niet verstoord, maar de baan moest wel gesloten worden voor reparatie.

Piloot 36 dagen na crash in Amazonegebied gered

10 maart 2021 | Door: 
onze redactie

SAO PAULO - Een Braziliaanse piloot is 36 dagen nadat hij een noodlanding moest maken in het Braziliaanse Amazonegebied gered. Lokale media melden dat Antonio Sena op 28 januari in de deelstaat Pará een noodlanding moest maken met zijn Cessna 210 na een motorstoring.

In beeld: Greenpeace verft Boeing 777 van Air France groen

5 maart 2021 | Door: 
onze redactie

PARIJS - Milieuactivisten van Greenpeace hebben vrijdagochtend op de Parijse luchthaven Charles de Gaulle een Boeing 777 van Air France deels groen geverfd. De activisten zagen kans het luchthaventerrein binnen te dringen en konden met ladders ongestoord het geparkeerde toestel beklimmen voor de ongewenste 'paintjob'.

Video: air-to-air beelden Embraer 195-E2 van KLM Cityhopper

26 februari 2021 | Door: 
Klaas-Jan van Woerkom

SCHIPHOL - Het is Embraer 195-E2 wat de klok slaat bij KLM Cityhopper. Het eerste toestel landde donderdag op Schiphol, en zaterdag komt de tweede E2. In Brazilië heeft er daarvoor al een fotovlucht plaatsgevonden. Die leverde mooie beelden op.

Copyright Reismedia BV 2021