Ceremonie overdracht F-16's aan Chili in Leeuwarden

27 september 2010 - 2:00
LEEUWARDEN - Op vliegbasis Leeuwarden vindt woensdag (29 september) een ceremonie plaats vanwege de verkoop door van F-16’s aan Chili. Het Zuid-Amerikaanse land koopt achttien van deze toestellen die bij de Koninklijke Luchtmacht overtollig zijn geworden. Woensdag krijgen de Chilenen alvast een schaalmodel overhandigd.


Lex Hendrichs, de directeur van de Defensie Materieel Organisatie, overhandigt het schaalmodel aan zijn Chileense ambtgenoot luitenant-generaal Jorge Rojas. Later dit jaar vindt de eerste van drie formele overdrachten plaats. Later dit jaar worden de eerste drie echte F-16’s overgedragen.

De jachtvliegtuigen ondergaan nog een aantal aanpassingen om aan de Chileense wensen te voldoen en worden voorzien van de Chileense kleuren. Verder gaat Nederland assisteren bij de opleiding van ongeveer 75 Chileense technici door instructeurs buiten Defensie. Hiervoor is de Nederlandse industrie ingeschakeld, zo meldt de Koninklijke Luchtmacht.

Het aantal gevechtsvliegtuigen in Nederland neemt door deze verkoop af van 105 naar 87, waarvan er 14 worden gebruikt voor opleiding en training. In 2006 kocht Chili al achttien Nederlandse F-16’s, waarmee het totaalaantal voormalige KLu-toestellen in de vloot van de Chileense luchtmacht uitkomt op 36.

Van onze redactie


Belangrijk nieuws: Nieuwe websites

U maakt waarschijnlijk veel gebruik van deze website; dat is geweldig!  De websites Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws worden in de loop van 2024 vernieuwd. Wij zijn erop gebrand meer nieuws te bieden en daarnaast uw gebruikerservaring met deze nieuwe websites te maximaliseren!

Wij zijn een fundraising gestart en vragen u om een kleine gunst om ons te helpen de best denkbare websites te bouwen. Doneer bijvoorbeeld eenmalig €15 als begunstiger. En/of neem een voordelig abonnement.

 

Schiphol Airside pier
26-09-2024, 18:03
Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen