Start eerste testvlucht Airbus A380 succesvol verlopen

27 april 2005 - 2:00
BLAGNAC - Woensdagochtend (27 april) om 10.29 uur is het prototype van de Airbus A380-800 succesvol vanaf de Franse luchthaven Blagnac opgestegen voor de eerste testvlucht. Hoe lang de vlucht gaat duren is onzeker, maar de vliegtijd kan wel tot vier uur oplopen. De zeskoppige bemanning staat onder leiding van de Franse gezagvoerders Claude Lelaie en Jacques Rosay.

De maiden flight van de F-WWOW vond plaats onder toezicht van naar schatting 50.000 belangstellenden die zich op en rond het luchthaventerrein hebben verzameld. In een stralend zonnetje zagen ze de A380 het luchtruim kiezen voor de allereerste testvlucht. Het landingsgestel bleef lang uitgeklapt, wat gebruikelijk is voor een eerste vlucht. Het toestel blijft volgens Airbus boven Zuidwest-Frankrijk vliegen.

De eerste vlucht markeert het begin van een uitgebreid testvluchtprogramma, waarin vijf testvliegtuigen in totaal 2500 uur aan vlieguren maken. Het testprogramma, dat volgens Airbus-topman Noël Forgeard vele maanden in beslag neemt, moet leiden tot de certificatie door de Europese en Amerikaanse luchtvaartautoriteiten. In de tweede helft van 2006 wordt de eerste A380 in commerciële dienst gesteld door Singapore Airlines.

Historisch moment
De eerste vlucht van de A380 is een historisch moment in de luchtvaartindustrie. Het nieuwe Airbus-toestel wordt wel als het meest revolutionaire verkeersvliegtuig gezien sinds de supersonische Concorde in 1969 voor het eerst vloog. Eerder dat jaar werd met de Boeing 747 ook al een mijlpaal in de luchtvaartgeschiedenis gehaald.

De Amerikaanse Jumbo-Jet is vandaag na ruim 36 jaar door de Europese Superjumbo als ’s werelds grootste passagiersvliegtuig voorbijgestreefd. Het grootste vliegtuig ter wereld blijft de Russische Antonov An-225.

Tot aan vandaag hebben vijftien klanten orders geplaatst en verbintenissen gesloten voor in totaal 154 A380’s. Daaronder zijn 127 passagiers- en 27 vrachtvliegtuigen. De vrachtversie A380F wordt naar verwachting in 2008 in gebruik gesteld.








Belangrijk nieuws: Nieuwe websites

U maakt waarschijnlijk veel gebruik van deze website; dat is geweldig!  De websites Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws worden in de loop van 2024 vernieuwd. Wij zijn erop gebrand meer nieuws te bieden en daarnaast uw gebruikerservaring met deze nieuwe websites te maximaliseren!

Wij zijn een fundraising gestart en vragen u om een kleine gunst om ons te helpen de best denkbare websites te bouwen. Doneer bijvoorbeeld eenmalig €15 als begunstiger. En/of neem een voordelig abonnement.

 

Schiphol Airside pier
26-09-2024, 18:03
Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen