KLM geeft geen informatie over fouten aan justitie

7 oktober 2005 - 2:00
AMSTELVEEN - Luchtvaartmaatschappij KLM is niet meer bereid het Openbaar Ministerie (OM) nog langer interne informatie over fouten van werknemers te verschaffen. De luchtvaartmaatschappij anonimiseert bewust alle meldingen van medewerkers over incidenten. KLM wil zo het eigen personeel beschermen tegen justitie. Dit meldt Peter Hartman, KLM’s tweede man, aan het NRC Handelsblad van vrijdag (7 oktober).

“Wij willen absoluut voorkomen dat mensen van hun bed worden gelicht”, meldt de KLM bestuurder. Ook Luchtverkeersleiding Nederland werkt volgens de krant niet meer samen met justitie. Het OM wil snel overleg met de KLM over de ontstane situatie. De aanleiding is het onderzoek van het OM naar de rol van enkele werknemers van de luchtvaartmaatschappij bij een vliegtuigongeluk met een KLM-Boeing vorig jaar in Barcelona. Justitie bekijkt of de betrokken medewerkers zich schuldig hebben gemaakt aan strafbare feiten.

Volgens Hartman bestaat het risico dat werknemers terughoudender worden met het melden van incidenten.

Ook Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) weigert vrijwillig met het OM mee te werken. Alleen als justitie de organisatie dwingt informatie te geven, zal LVNL daar gehoor aan geven. LVNL is niet te spreken over de vervolging van drie luchtverkeersleiders enkele jaren geleden. Zij werden mede op basis van hun interne verklaringen veroordeeld voor hun rol in een bijna-ongeluk op Schiphol.






Belangrijk nieuws: Nieuwe websites

U maakt waarschijnlijk veel gebruik van deze website; dat is geweldig!  De websites Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws worden in de loop van 2024 vernieuwd. Wij zijn erop gebrand meer nieuws te bieden en daarnaast uw gebruikerservaring met deze nieuwe websites te maximaliseren!

Wij zijn een fundraising gestart en vragen u om een kleine gunst om ons te helpen de best denkbare websites te bouwen. Doneer bijvoorbeeld eenmalig €15 als begunstiger. En/of neem een voordelig abonnement.

 

Schiphol Airside pier
26-09-2024, 18:03
Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen