GroenLinks wil vliegbasis Geilenkirchen weg hebben

12 januari 2006 - 1:00
DEN HAAG - GroenLinks wil dat de Navo-vliegbasis bij het Duitse Geilenkirchen wordt verplaatst naar een andere regio. De basis, vlak over de grens met Limburg, was de laatste weken in het nieuws door de bomenkap in een aangrenzend bos. De bomen zijn nu weggehaald omdat ze aanvliegende AWACS-toestellen in de weg stonden.

Volgens GroenLinks zullen de AWACS-toestellen nu nog lager over Limburg komen te vliegen, waardoor meer geluidsoverlast ontstaat. Volgens Kamerlid Duyvendak heeft de Navo gekregen wat ze wilde, en stond daar voor Nederland niets tegenover.

De Nederlandse staatssecretaris van Defensie Van der Knaap heeft nog wel voorzichtig aangedrongen op het geluidsarmer maken van de vliegtuigen, maar de kans dat die wens wordt ingewilligd is minimaal. De AWACS-toestellen zouden dan voorzien moeten worden van nieuwe motoren. “Dat zou elke lidstaat een miljard moeten investeren in die vliegtuigen, alleen maar om de overlast in Zuid-Limburg te beperken. Die kans lijkt me klein,” aldus Duyvendak.

GroenLinks wil nu dat de vliegbasis wordt verplaatst naar een regio waar hij minder overlast veroorzaakt. Daarover moet snel een Kamerdebat komen. Ook wil GroenLinks weten of de veertien hectare bos die nog niet gekapt is gegarandeerd mag blijven staan.


Belangrijk nieuws: Nieuwe websites

U maakt waarschijnlijk veel gebruik van deze website; dat is geweldig!  De websites Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws worden in de loop van 2024 vernieuwd. Wij zijn erop gebrand meer nieuws te bieden en daarnaast uw gebruikerservaring met deze nieuwe websites te maximaliseren!

Wij zijn een fundraising gestart en vragen u om een kleine gunst om ons te helpen de best denkbare websites te bouwen. Doneer bijvoorbeeld eenmalig €15 als begunstiger. En/of neem een voordelig abonnement.

 

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen