ANVR overweegt 'vakantiebelasting' aan te vechten

26 november 2007 - 1:00
DE MEERN - Reisbrancheorganisatie ANVR overweegt gerechtelijke stappen te nemen om de in te voeren vliegbelasting aan te vechten. Dat meldt de ANVR maandag (26 november). De Tweede Kamer heeft de ‘vakantiebelasting’ vorige week ongewijzigd aangenomen ondanks de protesten tegen en kritiek op deze extra belasting.

De vliegbelasting moet ingaan op 1 juli 2008. Een passagier moet 11,25 euro extra gaan betalen als de bestemming in een EU-staat ligt of op een vliegafstand van maximaal 2.500 kilometer. Voor alle andere bestemmingen wordt het tarief 45 euro.

“Deze vliegbelasting heeft grote consequenties voor de reisbranche en haar reizigers. Ook houden wij onze twijfel over de juridische grondslag van deze belastingwet, omdat deze naar onze mening in strijd is met het Europese Verdrag en het Verdrag van Chicago op het gebied van luchtvaart,” aldus Frank Oostdam, directeur ANVR.

”Nu is net dit jaar de Code Reisaanbiedingen ingevoerd. Daarbij zijn alle op het moment van publicatie bekende kosten opgenomen in de reissom. Vervolgens wordt, door de invoering van de vliegbelasting midden in het zomerseizoen, de consument al direct geconfronteerd met extra kosten. Ook de tweedeling in landen als Turkije en Marokko zorgt voor ongewenste en onwerkbare situaties nu de vlieggrens tot 2500 kilometer strikt gehanteerd lijkt te worden”, aldus Oostdam.

Wel hebben de gezamenlijke protestacties ertoe geleid dat de Tweede Kamer deze gewone belastingmaatregel in 2009 wil omzetten in een groene ecotax. Het ministerie van Financiën onderzoekt de mogelijkheden om in de heffing rekening te houden met de feitelijke belasting van het milieu, waarbij gekeken wordt naar type vliegtuig, motoren en gevlogen afstand. De ANVR blijft hierover in overleg met het ministerie, zo meldt de organisatie.


Belangrijk nieuws: Nieuwe websites

U maakt waarschijnlijk veel gebruik van deze website; dat is geweldig!  De websites Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws worden in de loop van 2024 vernieuwd. Wij zijn erop gebrand meer nieuws te bieden en daarnaast uw gebruikerservaring met deze nieuwe websites te maximaliseren!

Wij zijn een fundraising gestart en vragen u om een kleine gunst om ons te helpen de best denkbare websites te bouwen. Doneer bijvoorbeeld eenmalig €15 als begunstiger. En/of neem een voordelig abonnement.

 

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen