IVW verleent ontheffing voor testvlucht onbemande helikopter

20 mei 2009 - 2:00
DEN HAAG - De Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) heeft een ontheffing verleend aan het Nederlandse bedrijf Geocopter voor het maken van testvluchten met een onbemande helikopter. Met de testvluchten moet worden aangetoond dat het toestel (de GC-201) voldoet aan alle luchtwaardigheidseisen. Het toestel kan na certificatie worden ingezet voor onder meer het maken van specialistische luchtopnamen.


De nieuwe tweemotorige helikopter heeft een totaalmassa van meer dan 25 kg en moet daarom voldoen aan veel eisen die ook aan een bemande helikopter worden gesteld. Dit is anders dan bij zijn voorganger (de EKH-101), die onder de regelgeving voor (recreatief) modelvliegen valt.

Tijdens de eerste testvluchten, die tot 30 juni duren, zal de helikopter tot maximaal 120 meter hoogte en binnen het zicht van de bestuurder vliegen. De testvluchten worden uitgevoerd vanaf het helikopterterrein van het Nationaal Lucht- en Ruimtevaart Laboratorium (NLR) in de Noordoostpolder en vanaf het testterrein van Geocopter in Culemborg.

Geocopter is het eerste bedrijf in Europa dat met een dergelijk civiel luchtvaartuig gaat vliegen. De GC-201 kan meer apparatuur meenemen dan zijn voorganger waardoor er meer of betere gegevens per vlucht gemeten kunnen worden.


Belangrijk nieuws: Nieuwe websites

U maakt waarschijnlijk veel gebruik van deze website; dat is geweldig!  De websites Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws worden in de loop van 2024 vernieuwd. Wij zijn erop gebrand meer nieuws te bieden en daarnaast uw gebruikerservaring met deze nieuwe websites te maximaliseren!

Wij zijn een fundraising gestart en vragen u om een kleine gunst om ons te helpen de best denkbare websites te bouwen. Doneer bijvoorbeeld eenmalig €15 als begunstiger. En/of neem een voordelig abonnement.

 

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen