Bombardier Aerospace ziet orderboek zakenjets verdampen

5 februari 2010 - 1:00
MONTREAL - De Canadese vliegtuigfabrikant Bombardier Aerospace heeft in 2009 veel minder vliegtuigen afgeleverd dan het jaar ervoor. Het bedrijf droeg 302 toestellen aan klanten over, tegen 349 in 2008. Dat blijkt uit de vrijdag (5 februari) gepresenteerde jaarcijfers van Bombardier. Door de economische tegenwind zag de vliegtuigbouwer het aantal annuleringen voor bestelde zakenjets in 2009 oplopen naar 85.


Het hoge aantal annuleringen zorgde ervoor dat het orderboek van Bombardier vorig jaar maar met slechts elf bestellingen groeide. Er werden 88 nieuwe verkeersvliegtuigen besteld, plus vijf CL 415-blusvliegtuigen.

Bombardier leverde vorig jaar 121 verkeersvliegtuigen af, waaronder zestig Canadair Regional Jet’s (CRJ’s) en 61 turboprops uit de Q-serie. In 2008 leverde Bombardier 110 verkeersvliegtuigen af.

De grootste terugval vond plaats in het zakenjetsegment. Hier werden weliswaar 176 toestellen afgeleverd (tegen 235 een jaar eerder), maar er werd geen enkele nieuwe order opgetekend. De fabrikant werd echter wel geconfronteerd met 85 annuleringen.

Als gevolg van deze terugval voorziet Bombardier in 2010 een verdere afname van het aantal af te leveren zakentoestellen met vijftien procent. Om deze terugloop te ondervangen werd al aan het begin van 2009 besloten de productie van zakenjets met een kwart te verminderen.

Bombardier ondervindt tevens hinder van vertragingen bij de certificatie van de nieuwe CRJ1000. De eerste aflevering zal daardoor niet eerder plaatsvinden dan in de tweede helft van 2011.

Van onze verslaggever


Belangrijk nieuws: Nieuwe websites

U maakt waarschijnlijk veel gebruik van deze website; dat is geweldig!  De websites Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws worden in de loop van 2024 vernieuwd. Wij zijn erop gebrand meer nieuws te bieden en daarnaast uw gebruikerservaring met deze nieuwe websites te maximaliseren!

Wij zijn een fundraising gestart en vragen u om een kleine gunst om ons te helpen de best denkbare websites te bouwen. Doneer bijvoorbeeld eenmalig €15 als begunstiger. En/of neem een voordelig abonnement.

 

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen