Europese Commissie wil uitstootbelasting Europees luchtruim

16 oktober 2013 - 14:55

BRUSSEL - De Europese Commissie heeft woensdag een voorstel in gediend om de belasting op de uitstoot van CO2 te beperken tot vliegtuigen die gebruik maken van het Europese luchtruim. Het voorstel zou op 1 januari 2014 in werking moeten treden en volgt op de besluiten die vorige week zijn genomen tijdens de vergadering van de International Civil Aviation Organization (ICAO) in Montreal.

Tijdens de vergadering van de ICAO is besloten om over zeven jaar een wereldwijd emissiehandelsysteem voor de luchtvaart in te voeren. Voor de Europese commissie.

De Europese Unie lanceerde in 2012 het het Europese Emission Trade Scheme (EU ETS), waarbij alle luchtvaartmaatschappijen met vluchten van en naar Europa werden verplicht emissierechten te kopen. De invoering van het ETS leidde tot hevige protesten in landen als China, India en de VS. Daarop besloot de EU dat het ETS in afwachting van de invoering van een wereldwijd emissiehandelsysteem door ICAO gedurende een jaar alleen van toepassing is op vluchten binnen Europa.

Market based mechanism
In Montreal werd door de afgevaardigden van de deelnemende landen afgesproken dat er in 2016 een zogeheten market based mechanism (MBM) wordt ontwikkeld om de uitstoot van schadelijke stoffen door de luchtvaart een halt toe te roepen. De invoering van dat systeem zal niet plaatsvinden voor 2020.

In de periode van 2014 tot 2020 wil de Europese Commissie nu dat de wet wordt aangepast en dat alle vliegtuigen die Europese luchthavens gebruiken, betalen voor de uitstoot gedurende de vlucht in het Europese luchtruim door middel van het Emissions Trading Scheme (ETS).

De Europese lidstaten en het Europees Parlement moet nog goedkeuring geven aan het voorstel voordat de wet kan worden aangenomen.

Van onze redactie

Europese Commissie beraadt zich nog op EU ETS  
IATA maant ICAO tot één wereldwijd emissiesysteem



Belangrijk nieuws: Nieuwe websites

U maakt waarschijnlijk veel gebruik van deze website; dat is geweldig!  De websites Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws worden in de loop van 2024 vernieuwd. Wij zijn erop gebrand meer nieuws te bieden en daarnaast uw gebruikerservaring met deze nieuwe websites te maximaliseren!

Wij zijn een fundraising gestart en vragen u om een kleine gunst om ons te helpen de best denkbare websites te bouwen. Doneer bijvoorbeeld eenmalig €15 als begunstiger. En/of neem een voordelig abonnement.

 

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen