Rondreis TB20 Devoort: Lelystad - Lyon, oktober 2004

1 oktober 2004
Als privé-vlieger maak je nog eens iets mee. We hadden het plan om met een TB20 naar Barcelona te vliegen. Dat is in oktober natuurlijk wel een onderneming met de nodige risico's. Onderweg vastlopen in het weer is er een van. De weersvoorspelling was echter redelijk tot goed en de trip werd aangevangen.

Eerste stop was Dijon na zo'n 2 en een half uur vliegen. Na Reims werd het weer echter al slechter en we besloten op Reims een landing te maken en daar een Frans baguetje te eten. De bui trok over ons heen en na tanken en de koffie klommen we weer in de kist om naar de volgende stop Nimes te vliegen. We zijn tot Clermont Ferrand gekomen en hebben op basis van een stomscope die heel veel activiteiten vóór ons registreerde besloten daar te overnachten. Clermont Ferrand is een mooie stad die we uitvoerig hebben kunnen bekijken en het eten daar is zeker de moeite waard. ’s Avonds kregen we de buien over ons heen en het goot pijpenstelen.

De volgende morgen na het betalen van de landingfee richting Perpignan. Op de toppen van de bergen die we tegenkwamen lag al sneeuw, een prachtig gezicht. De Middellandse Zee kwam in beeld en even later het meldpunt Perpignan. Op het vliegveld nog even het meteo bureau bezocht voor een update voor het laatste stukje naar Barcelona. De meteoverwachting was echter heel slecht en ook de komende 24 uur werd het niet beter.

We besloten het roer om te gooien en naar Lyon te vliegen om het slechte weer dat uit het zuiden kwam voor te blijven. Onze landingsfee van Euro 5,- betaald hebbende en nog even alle tanks hadden volgegooid (brandstof is vijftig cent per liter goedkoper dan in Nederland) vertrokken we. Langs de kust tot Montpellier en dan naar het noorden.

Lyon Bron is een leuk veld met perfecte voorzieningen waaronder perfecte meteo. We bestudeerden het weer en besloten op basis van de slechte vooruitzichten, om onmiddellijk te vertrekken en richting Lelystad te vliegen via Lille. Eerst even alle tanks vol om in geval van nood direct naar Lelystad te kunnen vliegen.

Na het tanken zagen we dat een Luxemburgse zakenjet op de hoofdbaan door zijn landingsgestel zakte en een schuiver maakte over de baan en midden op de landingsbaan bleef liggen. Na navraag bij de toren werd ons duidelijk dat vertrekken tot de volgende morgen niet mogelijk zou zijn. Geen probleem. Lekker de stad in. Lyon is een leuke stad om te stranden. Heerlijk eten en redelijk geprijsde hotels. Zeker de moeite waard.

De volgende morgen had het weer dat we zo dapper hadden willen voorblijven ons ingehaald. Ook op Lelystad was het weer zeer slecht dus het landen was daar een probleem.Vertrekken zat er niet in. Onze passagier wilde echter wel graag de volgende dag bij haar eigen huwelijk aanwezig zijn en er moest dus een plan komen. Met de KLM van Lyon naar Amsterdam zou 650 euro gaan kosten. Met de TGV 200 euro, dus dat was snel beslist. Vliegtuig afgesloten en met de trein terug naar Nederland. Maar wanneer zou het weer voldoende opknappen om de kist op te halen, dat was even de vraag.

Op basis van de meteo in Nederland vlogen we drie dagen later met de KLM naar Genève en van daar met de TGV naar Lyon. De vlucht met de KLM was toch wel even slikken. In het kader van de verjaardag werd voor 85 euro een vlucht aangeboden. Dat was aanzienlijk goedkoper dan easyJet. Maar men vertelde er in de advertentie op internet niet bij dat brandstoftoeslag, belastingen en veiligheidstoeslag etc. etc. de prijs zou verdubbelen. Maar goed, slikken en doorgaan.

Na de vlucht en de treinreis kwamen wij in ons hotel in Lyon aan. Heerlijk gegeten en genoten van de paar uur in de stad. De volgende morgen vroeg op het veld. Meteo gechecked. IFR moest kunnen. We kregen fightlevel 90 en werden keurig om de buien heen geloodst.
Na een korte landing op Reims om te tanken(ook hier is de brandstof veertig cent goedkoper dan in Nederland) direct naar Lelystad. Onderweg sneeuw, hagel, regen, wolken, zon, maar na een uur en 15 minuten bracht onze TB20 ons veilig naar de landingsbaan van Lelystad. Leuk joh dat vliegen! We hadden het vliegtuig gehuurd bij Devoort die gelukkig begrip had voor het feit dat we iets later terug waren dan we hadden verwacht. Waarvoor hartelijk dank!

Karel

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2020