Austral: Montevideo - Buenos Aires, 13 maart 2014

4 april 2014

Montevideo in Uruguay heeft een schitterende internationale luchthaven. Hij is niet groot, maar geeft de hoofdstad van dit Zuid-Amerikaanse land wel allure. De architectuur van binnen en van buiten is in al haar eenvoud een plezier om naar te kijken, en ook praktisch klopt het helemaal. Door de beperkte capaciteit is het makkelijk de routes door het gebouw simpel te houden, maar juist de eenvoud is hier de charme.

Er zijn in totaal vier gates aan platformzijde, in de terminal lijken het er acht doordat elke gate twee ingangen heeft. Dus terwijl passagiers voor toestel A instappen, kunnen degenen voor toestel B alvast wachten op vertrek zonder dat ze de A-passagiers in de weg lopen of dat iemand in de war raakt over al wel of niet instappen - toestel B kan natuurlijk pas aan de gate komen wanneer A vertrokken is. In de wachtruimtes zijn er veel stopcontacten bij de zitbanken en er is gratis wifi (je moet wel aanloggen met een e-mail adres, en er komt een melding dat het beveiligingscertificaat is verlopen, die nemen we maar voor lief).

Mijn vlucht is van Montevideo naar de 'stadsluchthaven' van Buenos Aires in Argentinië, Jorge Newbery, met Aerolíneas Argentinas. De vlucht zal worden uitgevoerd door dochter/zustermaatschappij Austral en moet in 30 minuten voltooid zijn. Veel korter kom je niet vaak tegen. Net als bij veel andere dergelijke korte vluchten gaat het hier om het overbruggen van een stukje water, als alternatief voor een gecombineerde veerboot-busreis (duur één plus ruim twee uur).

De Embraer E190 van Austral komt precies op het moment dat het instappen moet beginnen (08.20) pas aan van zijn vorige vertrekpunt. Omdat er nog moet worden schoongemaakt, bijgetankt, gecontroleerd en uit- & ingestapt, gaan we de vertrektijd natuurlijk niet meer halen. En inderdaad, ruim 20 minuten te laat is de pushback. De Embraer lijkt een modern en fris toestel, maar waarschijnlijk heeft hij toch al een leven voor AR gehad, want de gordel van mijn stoel (6A) is bijvoorbeeld door zijn rafelige randen echt versleten. Een Nederlandse auto zou met zo'n gordel niet door de APK komen.

Vanwege de haast om tijd goed te maken, gaat het gas er vol op terwijl we nog de laatste bocht de startbaan op aan het maken zijn. Hoe groot de haast is, blijkt wel uit het feit dat het filmpje met de veiligheidsinstructies pas aan zijn einde komt als we al hoog en breed boven Montevideo richting de kustlijn vliegen!

Overigens is het best grappig dat je op zo'n korte vlucht het inflight entertainment systeem kunt gebruiken (en trouwens sowieso dat het in zo'n betrekkelijk klein toestel zit). Heel toepasselijk zit er een 1-minuut durend nieuwsbulletin in het programma. Ook opmerkelijk is dat er zelfs nog tijd blijkt voor het uitdelen van een snackboxje, met een pakje sap en twee zoete versnaperingen. Kortom, er ontbreekt niets aan deze vlucht.

Het aanvliegen op Jorge Newbery airport is fraai: je volgt de kustlijn vanuit het zuidoosten, de stad en de luchthaven komen links voorbij en dan draait het toestel heel kort en al flink laag een 180 graden bocht linksom om nog net op tijd recht voor de baan uit te komen. Het zwembad en de golfbaan waarboven dit gebeurt, moeten wel erg grote vliegliefhebbers als cliënten hebben.

De Embraer wordt niet aan een gate geparkeerd, maar op het platform. Alle bijeen geschraapte tijdwinst wordt tenietgedaan doordat we ruim tien minuten moeten wachten op een bus die ons 50 meter verderop bij de immigratiedienst weer afzet.

Beoordeling vlucht: 7,5

Naam inzender bij de redactie bekend

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2022 - Cookieinstellingen