Overlast door mist en aswolk vandaag beperkt

4 november 2004 - 1:00
SCHIPHOL - Het vliegverkeer op Schiphol heeft vandaag (4 november) nauwelijks hinder ondervonden van mist en een aswolk boven Europa. Woensdag zorgden beide verschijnselen voor flinke vertragingen en uitval van vluchten. Honderden gestrande passagiers van KLM moesten de nacht op noodbedden doorbrengen. Ook voor vandaag werd rekening gehouden met oponthoud.

De aswolk was een gevolg van de uitbarsting van de vulkaan Grímsvötn op IJsland. Een dichte wolk met asdeeltjes dreef het Europese vasteland op en zorgte met name in Noorwegen voor veel overlast. Op Schiphol viel de schade vanochtend mee. Bij KLM was er sprake van slechts enkele vertragingen als gevolg van de eerder ontstane problemen. "Dat zijn de naweeën van gisteren. De aswolk boven Europa is nog niet helemaal verdwenen maar heeft vandaag niet voor nieuwe vertragingen gezorgd. Er zijn geen vluchten uitgevallen vanwege mist of aswolk."

De omvang van de schade voor KLM is niet bekend. "We hebben passagiers moeten overboeken op vluchten van andere maatschappijen en ook hotelovernachtingen moeten regelen. Bovendien heb je te maken met extra brandstofkosten door vliegtuigen die zijn omgevlogen. Daar komen nog weer andere kosten zoals het gebruik van de noodbedden bij. Om hoeveel financiële schade het precies gaat valt moeilijk te zeggen. Duidelijk is wel dat het een aanzienlijk bedrag is."

Volgens de woordvoerder zijn de kosten niet te verhalen op een verzekering.






Belangrijk nieuws: Nieuwe websites

U maakt waarschijnlijk veel gebruik van deze website; dat is geweldig!  De websites Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws worden in de loop van 2024 vernieuwd. Wij zijn erop gebrand meer nieuws te bieden en daarnaast uw gebruikerservaring met deze nieuwe websites te maximaliseren!

Wij zijn een fundraising gestart en vragen u om een kleine gunst om ons te helpen de best denkbare websites te bouwen. Doneer bijvoorbeeld eenmalig €15 als begunstiger. En/of neem een voordelig abonnement.

 

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen