IVW: geen reden tot ongerustheid over Kalitta Air (video)

27 mei 2008 - 2:00
DEN HAAG - Volgens de Nederlandse Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) is er geen reden tot ongerustheid over de Amerikaanse vrachtmaatschappij Kalitta Air. Zondag schoot op Brussels Airport een Boeing 747-200F van Kalitta tijdens de start van de baan. Ook Schiphol is een vaste bestemming voor Kalitta. Volgens de IVW zijn onderhoud en inspectie aan toestellen die op Europa vliegen zeer goed.

De Boeing 747-vloot die Kalitta gebruikt kan als 'bejaard' worden aangeduid. De oudste toestellen in de vloot stammen uit 1971, het toestel dat zondag in Brussel verongelukte maakte in 1980 de eerste vlucht. Oudere vliegtuigen, zoals de Boeings van Kalitta Air, krijgen volgens de IVW altijd meer aandacht van de inspecteurs.

Kalitta Air is eigendom van de oprichter en voormalig autocoureur Conrad ('Conny, the Bounty Hunter') Kalitta, die in 2000 begon met drie Boeing 747-vrachtvliegtuigen. Op dit moment zijn dat er achttien. Kalitta Air zou regelmatig worden ingezet voor militaire transporten van het Amerikaanse leger.

Wat er in het zondag gecrashte vliegtuig zat, is nog niet bekend. De omroep VRT spreekt van onder meer diplomatieke post en voertuigen. Er zou geen munitie aan boord zijn geweest.

Het vervoer van wapens met burgervliegtuigen is niet uniek. Ook van diverse andere maatschappijen is bekend dat ze worden ingezet voor het vervoer van militair materieel. Zo bestond er ophef over militaire transporten die El Al in opdracht van de Israëlische regering via Schiphol zou uitvoeren.






(c) Reismedia / ANP


Belangrijk nieuws: Nieuwe websites

U maakt waarschijnlijk veel gebruik van deze website; dat is geweldig!  De websites Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws worden in de loop van 2024 vernieuwd. Wij zijn erop gebrand meer nieuws te bieden en daarnaast uw gebruikerservaring met deze nieuwe websites te maximaliseren!

Wij zijn een fundraising gestart en vragen u om een kleine gunst om ons te helpen de best denkbare websites te bouwen. Doneer bijvoorbeeld eenmalig €15 als begunstiger. En/of neem een voordelig abonnement.

 

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen