Geen reddingsmissies meer voor Lynx-helikopters

1 juli 2011 - 12:03

DEN HELDER - De Lynx-helikopters van het 860 Squadrom op vliegkamp Den Helder worden per vrijdag niet meer ingezet voor Search and Rescue (SAR)-taken. De verantwoordelijk wordt overgenomen door het 303 SAR-squadron op vliegbasis Leeuwarden. Woensdag kwam een Lynx van het 860 Squadron waarschijnlijk voor het laatst in actie bij een reddingsmissie op zee.

De Westland Lynx is sinds eind jaren zeventig van de vorige eeuw bij de marine in gebruik voor SAR-taken. Het toestel nam die taken toen over van Wasps en Augusta Bells.

Volgens Defensie kent de carrière van de Lynx als reddingshelikopter verschillende hoogtepunten. Op 21 december 2003 redde het Lynx-squadron het leven van twee zwaargewonde personen op een op drift geraakt containerschip. De bemanning kreeg hiervoor in 2008 van toenmalig minister van Defensie Eimert van Middelkoop de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon. In 2006 maakt een civiele SAR-helikopter een noodlanding op de Noordzee. Twee Lynxen boden samen met schepen van de KNRM en de kustwacht hulp. Alle zeventien inzittenden konden worden gered.

Hoewel het werkgebied van de reddingshelikopter meestal de Noordzee was, waren er volgens Defensie ook uitzonderingen. In januari 1996 werden drie Lynx-helikopters gestationeerd in Limburg om ondersteuning te bieden tijdens de watersnood. Vijf jaar later werd het type in de Nieuwjaarsnacht van 2001 ingezet bij het overbrengen van slachtoffers van de horecabrand in Volendam naar een traumacentrum.

De marine zal de Lynxen blijven gebruiken vanaf marineschepen voor onder andere antipiraterij-missies en drugsbestrijdingsoperaties. Die taken worden de komende jaren overgenomen door de nieuwe maritieme NH90-helikopters.

Van onze redactie


Belangrijk nieuws: Nieuwe websites

U maakt waarschijnlijk veel gebruik van deze website; dat is geweldig!  De websites Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws worden in de loop van 2024 vernieuwd. Wij zijn erop gebrand meer nieuws te bieden en daarnaast uw gebruikerservaring met deze nieuwe websites te maximaliseren!

Wij zijn een fundraising gestart en vragen u om een kleine gunst om ons te helpen de best denkbare websites te bouwen. Doneer bijvoorbeeld eenmalig €15 als begunstiger. En/of neem een voordelig abonnement.

 

Schiphol Airside pier
26-09-2024, 18:03
Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen