Vlucht AF447: BEA dringt aan op extra pilotentrainingen

29 juli 2011 - 15:02

PARIJS - De Franse onderzoeksautoriteit BEA heeft tien nieuwe veiligheidsaanbevelingen gedaan naar aanleiding van het onderzoek naar het ongeluk met Air France-vlucht AF447 in 2009. Zo dringt BEA aan op extra pilotentraining voor 'manual airplane handling'. De training moet er vooral op gericht zijn om het toestel uit een overtreksituatie op grote hoogte te krijgen. De aanbevelingen volgen op een vrijdag bekendgemaakt nieuw tussenrapport.

Andere aanbevelingen hebben betrekking op relief crews (taakverdeling in de cockpit), de certificering van het vliegtuig (evaluatie van mogelijkheid om een ‘angle of attackmeter’ in de cockpit te installeren) en de verplichting om cockpits van passagiersvliegtuigen te voorzien van videorecorders om het instrumentenpaneel in beeld te brengen.

Uit het onderzoek is naar buiten gekomen dat de piloten de stall-warning hebben genegeerd. Nadat de gezagvoerder de cockpit verliet om te gaan rusten en de twee first officers het toestel bestuurden, was de taakverdeling tussen de twee onduidelijk. Ook ontbrak het volgens het BEA aan duidelijke operationele instructies van de gezagvoerder voordat hij de cockpit verliet.

Hoewel de vliegers in de gaten dat er sprake was van onbetrouwbare snelheidsindicaties, reageerden ze daar volgens de het BEA niet adequaat op. Ook hebben ze nagelaten de zogeheten ‘Unreliable IAS’-procedure te volgen. Volgens het BEA hebben ze nooit een training voor manual aircraft handling (handmatig vliegen) op grote hoogte ondergaan.

De piloten hebben nauwelijks in de gaten gehad hoe ernstig de situatie was waarin de zich bevonden. De vliegers hebben op geen enkel moment de passagiers op de hoogte gesteld van een noodsituatie. Afgezien van de niet goed functonerende hoogtemeters zijn er geen technische gebreken aan de Airbus A330-200 geconstateerd.

De Airbus A330-200 van Air France, onderweg was van Rio de Janeiro naar Parijs, stortte in juni 2009 neer in de Atlantische Oceaan. Alle 228 inzittenden kwamen om. Het wrak werd pas in april dit jaar gelokaliseerd op de zeebodem. De ‘zwarte dozen’ bleken nog in een goede staat te verkeren.

Air France blijft in een reactie op het rapport pal achter de piloten staan. Volgens de vliegmaatschappij is de bemanning vooral in verwarring geraakt door een falend alarmsysteem, waarbij alle alarmsignalen tegelijkertijd afgingen.

Het rapport van de BEA is het derde, maar niet het laatste over de vliegramp. Begin volgend jaar wordt het definitieve onderzoeksresultaat verwacht.

Van onze redactie


Belangrijk nieuws: Nieuwe websites

U maakt waarschijnlijk veel gebruik van deze website; dat is geweldig!  De websites Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws worden in de loop van 2024 vernieuwd. Wij zijn erop gebrand meer nieuws te bieden en daarnaast uw gebruikerservaring met deze nieuwe websites te maximaliseren!

Wij zijn een fundraising gestart en vragen u om een kleine gunst om ons te helpen de best denkbare websites te bouwen. Doneer bijvoorbeeld eenmalig €15 als begunstiger. En/of neem een voordelig abonnement.

 

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen