'Olieprijs onder druk, maar blijft hoog'

13 juni 2012 - 14:59

PARIJS - De eurocrisis en de groeivertraging in China zetten in mei de vraag naar olie onder druk, maar de prijzen zijn nog altijd zo hoog dat ze economische groei afremmen. Dat meldde het Internationaal Energie Agentschap (IEA) woensdag in zijn maandrapport over de oliemarkt.

Onzekerheid over de aanvoer van olie uit met name Iran dreef de olieprijzen in de eerste maanden van 2012 op. Vorige maand werd echter een scherpe daling ingezet. Investeerders maken zich zorgen over de ontwikkeling van de wereldeconomie. Minder groei leidt tot een kleinere toename van de vraag naar grondstoffen.

Toch is het gevaar dat de prijzen weer gaan stijgen niet geweken. De kwestie-Iran hangt nog altijd boven de markt, aldus de IEA. De export uit Iran is flink gedaald door de sancties die veel landen hebben opgelegd wegens het kernenergieprogramma van de islamitische republiek.

Het oliekartel OPEC, waarbij twaalf grote exporterende landen waaronder ook Iran zijn aangesloten, heeft desondanks de productie in mei nagenoeg gelijk gehouden op bijna 32 miljoen vaten per dag. Het totale aanbod steeg licht tot 91,1 miljoen vaten per dag. De IEA gaat voor dit jaar uit van een gemiddelde olievraag van 89,9 miljoen vaten per dag.

Voor luchtvaartmaatschappijen is de daling van de olieprijs een welkome ontwikkeling. De industrie kampt met zware verliezen als gevolg van de dure brandstof. De reden van de dalende olieprijs, een stagnatie van de wereldeconomie, baart luchtvaartmaatschappijen echter eveneens zorgen. Die trend zet mogelijk een rem op de groei van het vliegverkeer.
 
(c) Reismedia / ANP


Belangrijk nieuws: Nieuwe websites

U maakt waarschijnlijk veel gebruik van deze website; dat is geweldig!  De websites Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws worden in de loop van 2024 vernieuwd. Wij zijn erop gebrand meer nieuws te bieden en daarnaast uw gebruikerservaring met deze nieuwe websites te maximaliseren!

Wij zijn een fundraising gestart en vragen u om een kleine gunst om ons te helpen de best denkbare websites te bouwen. Doneer bijvoorbeeld eenmalig €15 als begunstiger. En/of neem een voordelig abonnement.

 

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen