'Hackers kunnen luchtverkeersleiding neppen'

27 juli 2012 - 10:57

LAS VEGAS - Software voor de luchtverkeersleiding kan over de hele wereld door hackers worden misbruikt. Zo kunnen computerinbrekers bijvoorbeeld hele squadrons nepvliegtuigen op de radarschermen toveren om degenen die ermee zijn belast het luchtverkeer in goede banen te leiden, in verwarring te brengen.

Dat zei beveiligingsonderzoeker Andrei Costin donderdag op een bijeenkomst over internetbeveiliging in Las Vegas. Hij beschreef hoe iemand met bescheiden technische vaardigheden en elektronica ter waarde van 2000 dollar een kwelling kan zijn voor iedere luchtverkeersleider.

Costin doelde op het zogeheten ADS-B-systeem, waarmee vliegtuigen met elkaar en met de luchtverkeersleiding op luchthavens communiceren. Het systeem, dat internationaal in gebruik is, is ontworpen om vliegtuigen beter te kunnen volgen, zodat het luchthavenverkeer efficiënter kan doorstromen.

Een gevaarlijke fout is dat het systeem volgens Costin niet is ontworpen om te controleren wie eigenlijk een boodschap stuurt. Dat betekent dat mensen met kwade bedoelingen zich kunnen voordoen als vliegtuigen, hetzij bij wijze van grap, of om chaos te veroorzaken, aldus de onderzoeker. ''Er is geen voorziening om er zeker van te zijn dat een bericht echt is.''

Luchtverkeersleiders die worden geconfronteerd met een signaal van een nepvliegtuig, gaan over tot onderlinge toetsing van vliegplannen. Zolang zij daar aan werken zijn delen van het luchtruim verboden gebied. "Stel je voor dat je 1 miljoen vliegtuigen injecteert; je hebt niet zoveel mensen voor cross-checking'', zei Costin. Op die manier kun je volgens hem websites of systemen stilleggen of vertragen tot het punt dat ze nutteloos worden.

(c) ANP


Belangrijk nieuws: Nieuwe websites

U maakt waarschijnlijk veel gebruik van deze website; dat is geweldig!  De websites Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws worden in de loop van 2024 vernieuwd. Wij zijn erop gebrand meer nieuws te bieden en daarnaast uw gebruikerservaring met deze nieuwe websites te maximaliseren!

Wij zijn een fundraising gestart en vragen u om een kleine gunst om ons te helpen de best denkbare websites te bouwen. Doneer bijvoorbeeld eenmalig €15 als begunstiger. En/of neem een voordelig abonnement.

 

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen