Minder vaccinaties voor reizigers door crisis

4 augustus 2013 - 15:40

DRIEBERGEN - Het aantal mensen dat zich bij de GGD meldt voor een reizigersvaccinatie daalt. De reden hiervoor is de economische crisis, waardoor minder mensen op reis gaan. Dat zeggen verschillende kantoren van de gemeentelijke gezondheidsdiensten in Nederland.

GGD Hart voor Brabant meldt dat het aantal vaccinaties voor reizigers in de afgelopen jaren met 20 procent is gedaald. De GGD Gelderland-Zuid vaccineert 20 tot 25 procent

Ook de gemeentelijke gezondheidsdiensten in Utrecht en Rotterdam Rijnmond zien een afname. De GGD Twente constateert dat mensen voor goedkopere vakanties kiezen en bezuinigen op vaccinaties.

Risicolanden
De gemeentelijke organisaties voeren al jaren campagne om reizigers naar risicolanden aan te sporen om zich voor vertrek in te laten enten tegen ziektes die in Nederland niet gangbaar zijn maar op hun bestemming makkelijk op te lopen zijn, zoals hepatitis A, difterie, polio en tetanus.

Er is daarbij speciale aandacht voor landen die relatief dichtbij zijn en populair onder Nederlanders, zoals Kroatië, Turkije en Egypte. Volgens de GGD Den Haag heeft die extra aandacht echt toegevoegde waarde. ''Bij reizen naar de tropen en malariagebieden, weten reizigers doorgaans zelf wel dat ze voorafgaand aan de reis bij een reizigersbureau langs moeten gaan.'' Maar voor bestemmingen dicht bij huis weten Nederlanders dat vaak niet, zegt de GGD.

Hadj-gangers
Volgens verschillende GGD-kantoren hebben de vaccinatiecampagnes wel degelijk zin en leiden die op korte termijn vaak tot een verhoogde opkomst. Als voorbeeld noemt GGD Zuid Limburg het voorbeeld van de campagne voor Hadj-gangers, moslims die op bedevaart gaan naar Mekka. Zij krijgen het advies zich te vaccineren tegen de bacterie die hersenvliesonteking veroorzaakt.

Ondanks de inspanningen van de gezondheidsorganisaties gaat nog altijd een deel van de mensen onbeschermd op reis. Dat heeft niet alleen risico's voor de reizigers zelf maar ook hun omgeving, die ze bij terugkomst kunnen besmetten, aldus de GGD.

(c) ANP


Belangrijk nieuws: Nieuwe websites

U maakt waarschijnlijk veel gebruik van deze website; dat is geweldig!  De websites Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws worden in de loop van 2024 vernieuwd. Wij zijn erop gebrand meer nieuws te bieden en daarnaast uw gebruikerservaring met deze nieuwe websites te maximaliseren!

Wij zijn een fundraising gestart en vragen u om een kleine gunst om ons te helpen de best denkbare websites te bouwen. Doneer bijvoorbeeld eenmalig €15 als begunstiger. En/of neem een voordelig abonnement.

 

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen