SkyEurope Airlines: Budapest - Amsterdam, 29 juni 2004

29 juni 2004
Het vliegveld van Budapest (Feryhegy 1) heeft twee terminals die een aardig eind van elkaar liggen. De oude terminal 1 ligt dichterbij de stad dan de nieuwe terminal 2. Tot de komst van low cost carriers als SkyEurope en Germanwings in Budapest werd terminal 1 al geruime tijd niet meer gebruikt.

Dat terminal 1 niet meer geheel aan de moderne eisen voldoet wordt tijdens het inchecken voor de vlucht naar Amsterdam duidelijk. Midden in een zeer donkere vertrek- en aankomsthal zijn enkele incheckbalies. Druk is het niet aangezien de vlucht naar Amsterdam de enige is die het komende uur vertrekt.

Nadat je denkt je bagage af gegeven te hebben krijg je deze weer terug. Vanwege het ontbreken van bagagebanden moet je deze zelf afgeven bij de veiligheidscontrole waarna hij direct op een bagagekar wordt gezet. Op deze manier is de kans op het zoekraken van bagage in ieder geval wel kleiner dan bij grote geautomatiseerde systemen die tijdens pieken wel eens overbelast raken.

De wachtruimte is net als de vertrek- en aankomsthal donker en krap. De ruimte is juist voldoende om de passagiers van één toestel plaats te bieden. Wanneer twee of meerdere toestellen tegelijkertijd vertrekken is de ruimte absoluut onvoldoende om eenieder plaats te bieden.

Met een bus worden we naar de reeds gereedstaande Boeing 737-500 gebracht. Het toestel is voorzien van een foto van de beeldschone Hongaarse Miss Universe.

Het toestel ziet er van binnen netjes uit. De beenruimte is vergelijkbaar met die van KLM. De veiligheidsinstructie wordt door de bemanning zeer professioneel uitgevoerd. Enige tijd na de start begint de bemanning met het uitdelen van koffie/thee en water. Tegen mijn verwachting in kan hier zonder betaling gebruik van worden gemaakt.

Na ongeveer een uur vliegen geeft de piloot zeer uitgebreide vluchtinformatie. Erg leuk om eens wat extra te horen dan de standaard informatie als vlieghoogte en het weer op de bestemming. Precies volgens schema staat het toestel aan de gate in Amsterdam. Ondanks de drukte verschijnt de bagage redelijk snel op de band.

Gezien de service aan boord, de kordate bemanning en de punctualiteit waardeer ik deze vlucht met een 8.

Terminal 1 van Budapest wordt overigens momenteel verbouwd zodat nu ook de low cost carriers zoals Sky Europe, Easyjet, Air Berlin, Wizz Air en Germanwings tijdelijk gebruik maken van de nieuwe terminal 2b.


P.J.J.B. (naam en e-mailadres zijn bekend bij de redactie van Luchtvaartnieuws)

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2020