Air Cuenca: Quito - Cuenca, 22 augustus 2010

22 augustus 2010
Zoekend naar een ticket op de binnenlandse route van Quito naar Cuenca in Ecuador kwam ik uit bij Air Cuenca. Een jonge maatschappij die pas drie weken eerder de eerste vlucht uitvoerde. Air Cuenca bood op zondagavond de laatst mogelijke vlucht naar Cuenca. Een ticket boeken op zaterdagmiddag bleek telefonisch niet mogelijk: niemand nam op. Op de luchthaven was het wel mogelijk een ticket te bemachtigen voor de avondvlucht van een dag later.


Ik arriveerde die zondag wat aan de late kant – 45 minuten voor vertrek - op de luchthaven Mariscal Sucre van Quito. Ik verwachtte eigenlijk niet zoveel drukte, maar dat bleek volledig onterecht. Er stond tot mijn verbazing een lange rij wachtenden bij de balie van Air Cuenca. En de incheckprocedure ging traag, omdat alle instapkaarten met de hand werden uitgeschreven. Dan is online inchecken bij LAN Ecuador toch handiger, zeker als je alleen met handbagage reist zoals ik.

Een halfuurtje later was ik dan eindelijk in bezit van mijn instapkaart. Snel door de contrôle en op naar de wachtruimte van de binnenlandse terminal. Daar bleek dat vlucht 709 naar Cuenca een halfuur vertraagd was. Dat moest ook wel, want het merendeel van de passagiers kwam pas laat opdagen. Bovendien arriveerde het vliegtuig te laat in Quito.

Rond half acht begon het boarden. Het instappen gebeurde via een aviobrug. De Boeing 737-500 van Air Cuenca (het enige vliegtuig van de maatschappij) zag er van binnen wat gedateerd uit. Ouderwetse stoelen en hier en daar een kras. Het zeventien jaar oude toestel bleek in het verleden voor Aer Lingus, Air France en Lithuanian Airlines te hebben gevlogen. Ik nam plaats op stoel 18F. De beenruimte viel tegen. Pluspunt was wel dat er kranten werden uitgedeeld aan de passagiers. En dat voor een vlucht die maar een halfuurtje zou duren.

<img src=" http://www.luchtvaartnieuws.nl/pictures/maps/uio-cue.jpg " alt="Foto: Great Circle Mapper "/>

Blijkbaar hadden we onze slot gemist, want het duurde geruime tijd voordat we toestemming kregen om naar de baan te taxiën. Uiteindelijk steeg het toestel even voor acht uur op, een klein uur na schematijd. Op de korte vlucht zelf was weinig op- of aan te merken. Er werd een kleine snack (empanada met kaas) en een drankje geserveerd; inflight entertainment ontbrak. Na zo’n twintig minuten werd daling ingezet en even na half negen landden we met drie kwartier vertraging in Cuenca.

Het uitstappen vond plaats via één enkele trap aan de voorzijde van het vliegtuig. Omdat ik alleen met handbagage reisde stond ik twee minuten later buiten de terminal, op zoek naar een taxi die op dit tijdstip helaas nauwelijks beschikbaar bleken.

Aan de wat rommelige incheckprocedure is te merken dat Air Cuenca een nog jonge maatschappij is. En vanwege het feit dat ze nog maar over 1 toestel beschikken is de vluchtuitvoering gevoelig voor vertragingen. Nog wat verbeterpunten dus. Maar op de vlucht zelf en de prijs (58 dollar) is niet veel aan te merken. Daarom geef ik een mager zesje voor deze vlucht.

Niek Vernooij, redacteur van Luchtvaartnieuws.nl

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2020