TAM: Sao Paulo Congonhas - Rio de Janeiro Santos Dumont, 13 mei 2010

13 mei 2010
De luchthaven Congonhas ligt werkelijk midden in de stad Sao Paulo. In vergelijking met de sombere, gedateerd uitziende internationale luchthaven Guarulhos viel me op hoe goed verzorgd de terminal er van binnen uitzag. Omdat ik al in het bezit was van mijn instapkaart kon ik gelijk door de veiligheidscontrole. Die verliep erg snel, maar niet al te grondig.


Na een korte wandeling kwam ik aan bij de gate voor vlucht JJ3944. Het vliegtuig, een Airbus A319, stond al klaar. Het platform werd gedomineerd door vliegtuigen van TAM en prijsvechter Gol. Op Congonhas vertrekken alleen binnenlandse vluchten, en er komen geen grotere vliegtuigen dan Boeing 737’s en Airbus A320.

Na een halfuurtje wachten startte de instapprocedure. Die verliep snel, en al snel had ik mijn raamplaats gevonden. Het nog nieuwe toestel zag er van binnen en van buiten tiptop uit. Het is te zien dat er bij TAM veel aandacht wordt besteed aan het onderhoud van de vloot. Het toestel vertrok op tijd. Spectaculair is het uitzicht op de immense stad kort na de start.

Het personeel aan boord was professioneel en vriendelijk. Wat me opviel is dat er ook buiten het vliegtuig, nog in de aviobrug een lid van het cabinepersoneel klaarstond om de passagiers welkom te heten en een nieuwsmagazine (in het Portugees) uit te delen.

Tijdens de vlucht, die een kleine drie kwartier duurde, werden drankjes en een snack geserveerd. Aangezien TAM geen prijsvechter is, hoeft hiervoor niet extra te worden betaald. De snack bestond uit een broodje vlees, dat goed smaakte. Op de overhead beeldschermpjes werd een programma afgespeeld, maar daar heb ik verder niet op gelet.

De landing op de luchthaven Santos Dumont, dat over twee parallelle banen van slechts ongeveer 1300 meter beschikt, verliep voorspoedig. Het vliegveld ligt op een kunstmatig eiland, pal naast het stadscentrum van Rio de Janeiro. Ook Santos Dumont heeft een mooie gerestaureerde maar kleine terminal.

Al met al een prima vlucht, en zeker een 8 waard.

Niek Vernooij, redacteur van Luchtvaartnieuws.nl

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2020