KLM gaat flink bezuinigen: hand op de knip om financieel rampjaar af te wenden

KLM onderhoud
3 oktober 2024 - 9:35 | Door: 
onze redactie
| Foto: Reismedia

KLM voert een groot aantal maatregelen door om honderden miljoenen euro’s te besparen. Dat is nodig om een financieel rampjaar af te wenden, zo luidt de boodschap voorafgaand aan de 105e verjaardag van de luchtvaartmaatschappij. De productiviteit moet omhoog en de hand gaat op de knip.

Het bedrijf waarschuwde onlangs voor een rampzalig 2025 in financieel opzicht. "We hebben een dijk van een kostenprobleem." De kosten voor personeel en materieel (zoals de aanschaf van nieuwe vliegtuigen) lopen op, en problemen in de leveringsketen plus een tekort aan technici zorgen ervoor dat er niet optimaal kan worden gevlogen.

De KLM-directie kondigde eerder dit jaar aan bezig te zijn met maatregelen. Nu is duidelijk wat er moet gebeuren om honderden miljoenen te besparen en het lek boven te krijgen. Enkele maatregelen die worden genomen zijn het verhogen van de arbeidsproductiviteit met 5 procent door meer automatisering, het aanpassen van roosters en het minimaliseren van ziekteverzuim. Ook wordt gekeken naar het meer uitbesteden van onderhoud en betaalde catering aan boord. Grote investeringen, zoals in een nieuw hoofdkantoor (Blue Base), blijven in de ijskast.

Nodig
"Wij willen onze 105-jarige pioniersrol in de luchtvaart behouden en Nederland blijven verbinden met de rest van de wereld. Maar net als veel andere luchtvaartmaatschappijen heeft KLM last van hoge kosten en tekorten aan medewerkers en materieel. Onze vliegtuigen zitten vol, maar onze capaciteit is nog steeds niet terug op het niveau van voor corona.  We willen voorop blijven lopen in klant- en medewerkerstevredenheid en verduurzaming. Als we dat op een gezonde en sterke manier willen blijven doen, moeten we duidelijke keuzes maken. Dat is pijnlijk voor elke KLM-collega, maar het is noodzakelijk en het moet nu”, zegt topvrouw Marjan Rintel.

Met het totale pakket van maatregelen streeft KLM op korte termijn naar een verbetering van het bedrijfsresultaat met 450 miljoen euro. Aansluitend bij de groepsambitie van Air France-KLM moet dit leiden tot een structurele winstmarge van boven de 8 procent in 2026-2028. 

“De maatregelen die we vandaag aankondigen dragen bij aan het verhogen van onze inkomsten en het verlagen van de kosten. Hiermee versterken we onze kaspositie en verbeteren we de financiële huishouding”, zegt financieel directeur Bas Brouns. “Dit stelt ons in staat om de geplande miljardeninvesteringen in vlootvernieuwing en verbetering van de klantbeleving te realiseren. In de komende jaren vervangt KLM oudere toestellen door een stillere, schonere en zuinigere vloot. Hiermee voldoen we ook aan de afspraken met het kabinet en verminderen we de geluidshinder voor omwonenden van Schiphol.”

KLM benadrukt dat het doel is om het netwerk en de dienstverlening voor klanten in stand te houden en de werkgelegenheid te beschermen. De Ondernemingsraad en de vakbonden zijn op de hoogte gesteld van de bezuinigingsplannen en worden betrokken bij de definitieve besluitvorming.

Fundament voor een sterk KLM
“Ons doel is en blijft een gezond en toekomstbestendig KLM. We gaan er alles aan doen om ons netwerk, de dienstverlening voor onze klanten en werkgelegenheid in stand te houden. Met dit pakket leggen we het fundament voor een sterk KLM dat ook de komende 105 jaar Nederland gaat verbinden met de rest van de wereld”, aldus Rintel.

KLM viert maandag 7 oktober haar 105e verjaardag, en is de oudste nog onder de oorspronkelijke naam vliegende luchtvaartmaatschappij ter wereld.

Extra advertentie tonen: 
1
extra add 1ste alinea: 
1
klm


Belangrijk nieuws: Nieuwe websites

U maakt waarschijnlijk veel gebruik van deze website; dat is geweldig!  De websites Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws worden in de loop van 2024 vernieuwd. Wij zijn erop gebrand meer nieuws te bieden en daarnaast uw gebruikerservaring met deze nieuwe websites te maximaliseren!

Wij zijn een fundraising gestart en vragen u om een kleine gunst om ons te helpen de best denkbare websites te bouwen. Doneer bijvoorbeeld eenmalig €15 als begunstiger. En/of neem een voordelig abonnement.

 

Schiphol Airside pier
26-09-2024, 18:03
Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen