Russische spaceshuttle 'Buran' op doorreis in Rotterdam

1 april 2008 - 2:00
ROTTERDAM - De voormalige Russische spaceshuttle Buran komt woensdagochtend (2 april) per schip aan in Rotterdam, op doorreis van Bahrein naar Duitsland. Het ruimtevaartuig gaat in de Botlek van boord en krijgt daar haar vleugels weer aangemeten. Dat heeft een woordvoerder van Havenbedrijf Rotterdam dinsdag laten weten.

De shuttle vervolgt zondag haar reis naar Mannheim, dit keer per ponton over de Rijn. De Buran legt het laatste stuk naar het Technikmuseum in Speyer over de weg af.

De Buran (Russisch voor sneeuwstorm) is een gevaarte van 36 meter lang, 24 meter breed en 16 meter hoog, en weegt 61 ton. De Buran die onderweg is naar Speyer, 002, was uitgerust met conventionele straalmotoren voor het uitvoeren van testvluchten en heeft nooit een ruimtevlucht gemaakt.

Na 1993 kocht de sultan van Bahrein de Buran. Hij heeft haar nu doorverkocht aan het Technikmuseum waar zij komende zomer deel zal uitmaken van de ruimtetentoonstelling Apollo and Beyond.

Volgens de site van het Technikmuseum wordt de shuttle zondag van Dordrecht via Nijmegen naar het Duitse Voerde gevaren.

voor de site van het museum.


(c) Reismedia / ANP


Belangrijk nieuws: Nieuwe websites

U maakt waarschijnlijk veel gebruik van deze website; dat is geweldig!  De websites Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws worden in de loop van 2024 vernieuwd. Wij zijn erop gebrand meer nieuws te bieden en daarnaast uw gebruikerservaring met deze nieuwe websites te maximaliseren!

Wij zijn een fundraising gestart en vragen u om een kleine gunst om ons te helpen de best denkbare websites te bouwen. Doneer bijvoorbeeld eenmalig €15 als begunstiger. En/of neem een voordelig abonnement.

 

Schiphol Airside pier
26-09-2024, 18:03
Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen