Qantas neemt na veel geduld eindelijk eerste A380 in ontvangst

19 september 2008 - 2:00
TOULOUSE - Het Australische Qantas is vrijdag (19 september) officieel de derde luchtvaartmaatschappij in de wereld geworden met de Airbus A380 in de vloot. In het Franse Toulouse leverde Airbus het eerste toestel aan Qantas af, twee jaar later dan aanvankelijk gepland. Het dubbeldeks toestel vliegt via Singapore naar Sydney, waar het zondag wordt onthaald.

Qantas was in november 2000 de eerste luchtvaartmaatschappij die met een handtekening de getoonde interesse voor de A380 kracht bij zette. Het bedrijf tekende toen voor twaalf vliegtuigen, maar verhoogde dat aantal later naar twintig. Door diverse vertragingen bij Airbus verschoof de levering van het eerste toestel van 2006 naar 2008.

Bij de aankoop in 2000 omschreef Qantas de A380 als een vliegtuig waarmee de luchtvaartmaatschappij ‘vernieuwend’ wilde zijn. Ook moest de superjumbo zorgen voor een operationele besparing en minder belastend zijn voor het milieu. Die laatste twee aspecten zijn in de afgelopen jaren alleen maar zwaarder gaan wegen, zei Qantas-topman Geoff Dixon vrijdag bij de afleverceremonie in Toulouse.

De A380 van Qantas is voorzien van Rolls Royce Trent 900 motoren en biedt plaats aan 450 passagiers in vier klassen. Qantas voert op 20 oktober voor het eerst een lijndienstvlucht uit met het vliegtuig, op de route Melbourne - Los Angeles.

Singapore Airlines en Emirates vliegen inmiddels al met de A380.





Belangrijk nieuws: Nieuwe websites

U maakt waarschijnlijk veel gebruik van deze website; dat is geweldig!  De websites Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws worden in de loop van 2024 vernieuwd. Wij zijn erop gebrand meer nieuws te bieden en daarnaast uw gebruikerservaring met deze nieuwe websites te maximaliseren!

Wij zijn een fundraising gestart en vragen u om een kleine gunst om ons te helpen de best denkbare websites te bouwen. Doneer bijvoorbeeld eenmalig €15 als begunstiger. En/of neem een voordelig abonnement.

 

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen