RAF-luchtfoto's uit Tweede Wereldoorlog online

23 november 2009 - 1:00
LONDEN/EDINBURGH - De luchtfoto's die de Britse Royal Air Force in de Tweede Wereldoorlog maakte om de vijand te traceren worden vanaf maandag (23 november) op internet gepubliceerd. Het gaat allereerst om een pakket van vierduizend foto's uit het kolossale archief dat bijna tien miljoen opnames bevat, meldde maandag het dagblad The Independent.


Het archief toont de wereld in oorlog, aldus Allan Williams van de Nationale Collectie van Luchtfotografie (NCAP). Zo zijn er bijvoorbeeld veel foto's te zien van de geallieerde landing in Normandië in 1944 en de slag om Arnhem later dat jaar. De piloten die de foto's namen, waren de beste piloten van de luchtmacht, aldus Williams.

Het pand van de NCAP in Edinburgh is een soort monument geworden voor de fotograferende vliegers die zijn omgekomen. Veel foto's werden tijdens vijandelijkheden gemaakt waarbij de piloot-fotografen onder vuur lagen.

De luchtfoto's, onder meer van een groot aantal Nederlandse steden en dorpen, lagen decennia lang op de zolders van de Keele Universiteit maar recentelijk werden ze afgestoft en uiteindelijk worden ze zichtbaar op .




(c) Reismedia / ANP


Belangrijk nieuws: Nieuwe websites

U maakt waarschijnlijk veel gebruik van deze website; dat is geweldig!  De websites Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws worden in de loop van 2024 vernieuwd. Wij zijn erop gebrand meer nieuws te bieden en daarnaast uw gebruikerservaring met deze nieuwe websites te maximaliseren!

Wij zijn een fundraising gestart en vragen u om een kleine gunst om ons te helpen de best denkbare websites te bouwen. Doneer bijvoorbeeld eenmalig €15 als begunstiger. En/of neem een voordelig abonnement.

 

Schiphol Airside pier
26-09-2024, 18:03
Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen