Gegevens Air France-toestel vrijdag openbaar

26 mei 2011 - 0:37

PARIJS - De gegevens op de vluchtdatarecorders van het Air France-vliegtuig dat twee jaar geleden in de Atlantische Oceaan stortte, worden vrijdag openbaar gemaakt. De Franse onderzoeksraad BEA zal de informatie dan op zijn website plaatsen. Dat heeft de BEA woensdag bekendgemaakt. De recorders zijn onlangs uit zee gevist na een lange zoektocht.

De informatie erop maakt volgens de onderzoekers duidelijk onder welke omstandigheden het vliegtuig verongelukte, maar zegt niets over de oorzaken van de crash. De toedracht wordt waarschijnlijk eind juni bekend, zei de Franse transportminister Thierry Mariani vorige week.

De crash in juni 2009 kostte aan alle 228 inzittenden van de Airbus A330-200 het leven. Het toestel was onderweg van Rio de Janeiro naar Parijs.

De Amerikaanse krant The Wall Street Journal meldde dinsdag dat de vluchtgegevens in de 'zwarte dozen' wijzen op fouten van de piloten.

De pitotbuizen aan het toestel, die helpen bij het vaststellen van de snelheid, zouden niet goed hebben gefunctioneerd. Het toestel zou te maken hebben gehad met turbulentie en ongebruikelijk zware ijsafzetting op ongeveer twaalf kilometer hoogte. De vliegers zouden daarna in de war zijn geraakt door allerlei alarmsignalen die tegelijk afgingen in de cockpit.

Ze hielden zich volgens de krant niet aan standaardnoodprocedures die ervoor moeten zorgen dat de stuwkracht van de motoren voldoende is en de neus van het toestel in de goede positie blijft, tijdens het oplossen van problemen. Het tweemotorige toestel verloor vervolgens te veel snelheid, overtrok en stortte neer.

De bevelvoerende piloot zou niet in de cockpit zijn geweest toen de reeks fatale gebeurtenissen begon. Hij hield een rustpauze. Uit de gesprekken in de cockpit zou blijken dat hij zich wel snel bij zijn twee collega's in de cockpit voegde.

De krant baseerde zich op bronnen bij het onderzoek naar de ramp.

'Gezagvoerder Air France vlucht 447 zat niet op z'n stoel'
'Oorzaak oceaancrash Air France eind juni al bekend'

(c) Reismedia / ANP


Belangrijk nieuws: Nieuwe websites

U maakt waarschijnlijk veel gebruik van deze website; dat is geweldig!  De websites Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws worden in de loop van 2024 vernieuwd. Wij zijn erop gebrand meer nieuws te bieden en daarnaast uw gebruikerservaring met deze nieuwe websites te maximaliseren!

Wij zijn een fundraising gestart en vragen u om een kleine gunst om ons te helpen de best denkbare websites te bouwen. Doneer bijvoorbeeld eenmalig €15 als begunstiger. En/of neem een voordelig abonnement.

 

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen