Nieuwe opleiding: operator onbemande vliegtuigen

25 juni 2013 - 18:33

GILZE EN RIJEN - Dinsdag is in de gemeente Gilze en Rijen de European Aerial Systems Training Academy (EUTA) ten doop gehouden. Het is een nieuwe opleiding tot operator van onbemande vliegtuigen, ofwel Umanned Aircraft Systems (UAS). In september begint de eerste klas van acht 'UAS-operators'.

EUTA gaat daarbij opleiden met eigen vliegend materieel en simulators en richt zich op de bediening van onbemande vliegtuigen. Dat soort vliegtuigen wordt onder meer ingezet ingezet bij professionele controles vanuit de lucht, zoals inspecties van windmolens, hoogspanningsmasten, petrochemische installaties, de belijning van wegen en allerlei toepassingen in luchtfotografie en -video.

Inmiddels hebben zich tientallen belangstellenden voor de opleiding gemeld: professionele piloten, bedrijven die controles vanuit de lucht uitvoeren, specialisten in de luchtfotografie- en videobusiness, ingenieursbureaus en petrochemische bedrijven.

Qube
EUTA begint met een eigen onbemand vliegtuig van het type AeroVironment Qube, die momenteel in Amerika wordt gebouwd. Het gaat om een helikoptermodel (rotary wing), maar EUTA sluit ook training voor onbemande vaste vleugelvliegtuigen niet uit.

De nieuwe opleiding is mogelijk dankzij een samenwerkingsovereenkomst tussen luchtvaartbedrijf AEC Air Support en het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium NLR. Zij worden ondersteund door gastheer en partner Midpoint Aerspace & Maintenance Cluster Brabant op diens luchtvaartcampus Gate2 in Gilze en Rijen.

Bekijk beelden van de Qube op Luchtvaart.tv.

Van onze redactie


Belangrijk nieuws: Nieuwe websites

U maakt waarschijnlijk veel gebruik van deze website; dat is geweldig!  De websites Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws worden in de loop van 2024 vernieuwd. Wij zijn erop gebrand meer nieuws te bieden en daarnaast uw gebruikerservaring met deze nieuwe websites te maximaliseren!

Wij zijn een fundraising gestart en vragen u om een kleine gunst om ons te helpen de best denkbare websites te bouwen. Doneer bijvoorbeeld eenmalig €15 als begunstiger. En/of neem een voordelig abonnement.

 

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen