Gulf Air: Bahrein - Bangkok (en terug), 4 september 2010

4 september 2010
Voor het werk moest ik op en neer naar Bangkok en als deelnemer aan FFP van Gulf Air maak ik met deze maatschappij heel wat luchtkilometers. Zeker ook omdat het de luchtvaartmaatschappij van Bahrein is en omdat ze in het Midden-Oosten een zeer grote dekking aan bestemmingen hebben, tot aan Iran en Irak toe.


De maatschappij beschikt over een redelijk moderne vlot met uitsluitend Airbus-toestellen. Verleden jaar werd er met Boeing 777’s gevlogen die werden gehuurd van Jet Airways uit India, maar deze zijn weer retour omdat daarvoor Airbus A330 toestellen zijn geleverd.

Op 4 september stond er voor de vlucht naar Bangkok een A340 klaar en werden de passagiers na de ticketcontrole met de bus naar het betreffende toestel gebracht (het vliegveld van Bahrein is niet groot en heeft een beperkt aantal gates, er wordt overigens wel aan plannen gewerkt voor een nieuw vliegveld) aangekomen bij het vliegtuig niet de meestal gebruikelijke plaatjes van mensen die het eerst boven willen zijn en de bagagebakken vullen en dan vrijwel altijd op de verkeerde stoel gaan zitten. Nee alles verloopt rustig, de mensen hebben het ook warm ('s avonds 21.00 uur en nog 38 graden).

Eenmaal alle passagiers aan boord worden pogingen ondernomen om de cabine koel te krijgen en dat leidt weer tot schrikreacties bij mensen die dit nog nooit hebben meegemaakt ; overal komt een damp vandaan vanwege het temperatuurverschil. Als je veel in het Midden-Oosten vliegt weet je dat dit nog wel even na de start door gaat.

Vanwege het Multiculti-cabinepersoneel bij Gulf Air worden de medelingen altijd in verschillende talen gedaan, soms wel tot 4 verschillende. Keurig en niets op aan te merken. Ook wordt er door de purser bekendgemaakt dat de verschillende cabinepersoneelsleden meerdere talen spreken en dat je haast altijd wel in een eigen taal terecht kan. En jawel, uit ervaring weet ik dat er ook Nederlandse stewardessen bij Gulf Air werken.

De start verloopt keurig en na het gebruikelijke halfuurtje tot 45 minuten wordt de maaltijd uitgedeeld waar keuze is uit drie verschillende, ik heb gekozen voor de beef met Thaise kruiden en waarschijnlijk door de kruiden was deze maaltijd zeer aanwezig (op de goede manier) en had ik zeker niets te klagen. De cabine van deze A340 was keurig, alleen was de werking op onze rij (21) niet geheel goed. Helaas was er na diverse pogingen van de purser onder de stoelen geen verbetering en zou er in Bangkok naar gekeken moeten worden. Andere plaatsen was ook niet aan de orde daar de vlucht geheel vol zat.

Na wat geslapen en gelezen te hebben kwam men met het ontbijt wat zeer beslist niet tegenviel en een half uurvoor schema tijd werd het toestel zeer zacht op de grond gezet. En konden we het slechts 4 jaar oude vliegveld van Bangkok op.

De terugvlucht op 7 september GF151 is een dagvlucht omdat het toestel en de vlucht waar ik mee kwam net als bij vele maatschappijen wordt omgedraaid. Ditmaal weer een A340 maar toen ik eenmaal op m’n stoel zat op rij 24 viel me op dat deze kist toch wel behoorlijk afgeleefd was, stoelen zonder afdekplaatjes, grauw interieur, niet zoals ik van mijn Gulf Air gewend ben. Maar goed, de realiteit gebiedt te zeggen dat ik het ook veel erger heb gezien en ook bij grote maatschappijen als BA in Europa.

<img src=" http://www.luchtvaartnieuws.nl/pictures/maps/bah-bkk.jpg " alt="Foto: Great Circle Mapper "/>

Eenmaal zittend en m’n boek, leesbril enzovoorts klaar in de stoelzak voor me kwam de purser met de voor mij fijne mededeling dat ik mee kon lopen naar voren, de business class in, alwaar ik een stoelnummer kreeg maar met de mededeling dat er waarschijnlijk geen business class eten zou zijn. De captain wilde niet wachten om dit voor twee passagiers nog eens aan boord te laten brengen. Ergens begrijpelijk, maar aan de andere kant kun je wel de deelnemers aan je FFP laten zien wat je in deze Klasse in huis hebt. Maar nogmaals, van mijn zijde geen klagen. De stoelen in deze klasse zijn werkelijk perfect.

Eenmaal in de lucht kwam de Skychef (ja, deze verzorgt bij Gulf Air de Business en First Class maaltijden aan boord) toch nog met een verrassing uit de hoge hoed. Hij had het toch voor elkaar om een business class maaltijd samen te stellen, echter niet met de normale drie maar twee keuzes. Nou, mijn lotgenoot en ik hadden daar echt geen bezwaar tegen.

Na een vlucht van 6 uur en 10 minuten werd de A340 net als op heenreis zeer zacht op aan de grond gezet en ditmaal ruim 45 minuten voor schematijd.

Toen de purser tijdens de vlucht kwam vragen of alles naar wens was zei ik hem dat ik nogal raar opkeek van het interieur van deze A340 en dat ik dat niet gewend was van de maatschappij. Hij vertelde dat deze A340 de oudste was uit de vloot en voornamelijk op India vliegt. Nou, dat verklaart al een hoop want met alle respect voor de vele werkers uit dit land die in Bahrein werken, ze zijn inderdaad in staat om een vliegtuig te slopen. Ik heb dit ook weleens op een vlucht van Londen naar Bahrein meegemaakt. Ze behandelen een vliegtuig echt als een openbare weg, luiers gaan op de grond enzovoorts. De purser vertelde dan ook dat dit toestel binnen een maand groot onderhoud krijgt met onder andere aanpassingen in de First en Business Class met slaap/ligstoelen etcetera en dat ook de Economy Class stoelen dan vervangen worden.

Al met al een goed rondje Bahrein - Bangkok met een leuke meevaller op de terugreis. Ik zou deze vluchten dan ook een 8 willen geven.

R. Frankhuizen

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2021 - Cookieinstellingen