Onderzoek naar komst van Fokker Next Gen-vliegtuigfabriek op Groningen Airport

Fokker Next Gen
30 september 2024 - 12:59 | Door: 
onze redactie
| Foto: Fokker Next Gen

Fokker Next Gen heeft maandag een memorandum van overeenstemming ondertekend met Groningen Airport Eelde en andere betrokken partijen voor het uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek naar de vestiging van een fabriek voor waterstofvliegtuigen en het hoofdkantoor van Fokker Next Gen in Noord-Nederland.

De partijen kwamen maandag op de luchthaven bijeen om de overeenkomst te ondertekenen. Het memorandum van overeenstemming legt de basis voor een haalbaarheidsstudie voor de vestiging van het Fokker Next Gen-hoofdkantoor in Noord-Nederland en de eindassemblagelijn op Groningen Airport Eelde. Op deze locatie wil Fokker Next Gen de assemblage en het testen van de nieuwe generatie waterstofvliegtuigen gaan uitvoeren.

Voor het testen wordt een zogeheten ‘Iron Bird’ gebouwd, zo is het plan. Dit is een opstelling waarbij de vliegtuigsystemen worden getest om er zeker van te zijn dat ze samen goed functioneren.

“Op Groningen Airport Eelde vinden we ruimte die geschikt is voor de bouw van onze assemblagehal, het is een uitstekende locatie voor onze productiefaciliteit”, zegt Fokker Next Gen-CEO Juriaan Kellermann. “Belangrijke voordelen zijn de via Groningen Seaports directe zeeverbinding met de Fokker Next Gen-vestiging in Letland, waar een productielocatie komt, en de verwachte nabijheid van de waterstofproductiefaciliteiten in de toekomst.”

Fokker Next Gen hoopt in 2035 de eerste ‘waterstof-Fokkers’ aan luchtvaartmaatschappijen te kunnen leveren. De exacte specificaties van het toestel, dat plaats moet bieden aan 120 tot 150 passagiers, worden nog uitgewerkt. Fokker Next Gen krijgt bij de ontwikkeling advies van onder meer AirBaltic en de ASL Aviation Group.

Fokker Next Gen MOU

Het memorandum van overeenstemming is ondertekend door Fokker Next Gen, Groningen Airport Eelde, Provincie Drenthe, Provincie Groningen, Provincie Fryslân, Groningen Seaports, de Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij (NV NOM), Alfa-College, Noorderpoort, de Rijksuniversiteit Groningen, de Hanze en FB Oranjewoud.

Extra advertentie tonen: 
1
extra add 1ste alinea: 
1


Belangrijk nieuws: Nieuwe websites

U maakt waarschijnlijk veel gebruik van deze website; dat is geweldig!  De websites Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws worden in de loop van 2024 vernieuwd. Wij zijn erop gebrand meer nieuws te bieden en daarnaast uw gebruikerservaring met deze nieuwe websites te maximaliseren!

Wij zijn een fundraising gestart en vragen u om een kleine gunst om ons te helpen de best denkbare websites te bouwen. Doneer bijvoorbeeld eenmalig €15 als begunstiger. En/of neem een voordelig abonnement.

 

Schiphol Airside pier
26-09-2024, 18:03
Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen