Nederlanders hebben minder vakantieplannen voor zomer

11 februari 2005 - 1:00
LEIDSCHENDAM - Minder Nederlanders dan vorig jaar hebben het plan de komende zomer met vakantie te gaan. Dat blijkt uit het vrijdag (11 februari) gepubliceerde Continu Vakantie Onderzoek (CVO) van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC), onderzoeksbureau NIPO en het Nederlands Research Instituut voor recreatie en Toerisme (NRIT). Vooral het eigen land is minder in trek.

Het aantal geplande zomervakanties in Nederland is met 150.000 gedaald naar 2,7 miljoen. De plannen voor een reis naar het buitenland blijven met ruim 7,8 miljoen ongeveer gelijk aan vorig jaar. Voor het CVO zijn in januari 9000 mensen ondervraagd over hun vakantieplannen.

Bijna driekwart (74 procent) van de Nederlanders wil deze zomer een week of langer op vakantie, tegen 76 procent vorig jaar. Vooral door de natte zomer van 2004 en de goedkoper geworden vliegvakanties kiezen meer toeristen voor het buitenland.

CVO-directeur K. van der Most benadrukt wel dat het onderzoek een momentopname is. "Als we dit voorjaar erg mooi weer hebben, is er best kans dat veel mensen hun plannen bijstellen en toch in Nederland blijven." Daarbij wijst Van der Most erop dat Nederlanders steeds
vaker vakanties vlak voor vertrek boeken.

Ver weg
Vooralsnog blijkt uit het onderzoek dat de trend om steeds verder weg te reizen zich dit jaar zal doorzetten. Bijna 1,5 miljoen van de ondervraagde vakantiegangers zijn van plan deze zomer buiten Europa en het Middellandse Zeegebied vakantie te vieren. Dat is veertien procent meer dan in 2004. Onder meer door de lage koers van de dollar is vliegen en het verblijf op veel verre bestemmingen de laatste tijd goedkoper geworden.

Binnen Europa en het Middellandse Zee-gebied is Frankrijk net als voorgaande jaren veruit favoriet. Circa 1,5 miljoen Nederlanders heeft plannen om naar dat land te gaan. Op ruime afstand volgt Spanje met 800.000 vakanties.



Belangrijk nieuws: Nieuwe websites

U maakt waarschijnlijk veel gebruik van deze website; dat is geweldig!  De websites Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws worden in de loop van 2024 vernieuwd. Wij zijn erop gebrand meer nieuws te bieden en daarnaast uw gebruikerservaring met deze nieuwe websites te maximaliseren!

Wij zijn een fundraising gestart en vragen u om een kleine gunst om ons te helpen de best denkbare websites te bouwen. Doneer bijvoorbeeld eenmalig €15 als begunstiger. En/of neem een voordelig abonnement.

 

Schiphol Airside pier
26-09-2024, 18:03
Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen