Qatar Airways voert lijndienstvlucht uit 'op gas'

13 oktober 2009 - 2:00
DOHA - Qatar Airways heeft als eerste luchtvaartmaatschappij ter wereld een lijndienstvlucht uitgevoerd waarbij de vliegtuigmotoren draaiden op kerosine vervaardigd uit gas. De Airbus A340-600 met vier Rolls Royce-motoren vloog maandag (12 oktober) tussen Londen Gatwick en Doha, de hoofdstad van Qatar.


De brandstof die werd gebruikt bestond voor vijftig procent uit zogenoemde ‘gas to liquid’ kerosine (GTL). De overige vijftig procent was reguliere kerosine op oliebasis.

Volgens Qatar Airways gaat het om een belangrijke stap in de zoektocht naar alternatieve brandstoffen. Tot nu toe vliegen grote passagierstoestellen uitsluitend op conventionele kerosine, gemaakt van olie. Een bijkomend voordeel is dat een vliegtuig dat op GTL vliegt bij de start minder schadelijke stoffen uitstoot.

De Golfstaat Qatar wil uitgroeien tot de belangrijkste producent van GTL. Het land is van plan om de nieuwe brandstof in 2012 op de markt te brengen.

Vliegtuigbouwer Airbus deed in februari vorig jaar al een vliegende proef met ‘gas to liquid’ kerosine. Toen maakte een A380 een korte vlucht van Groot-Brittannië naar Frankrijk.

Van onze redactie


Belangrijk nieuws: Nieuwe websites

U maakt waarschijnlijk veel gebruik van deze website; dat is geweldig!  De websites Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws worden in de loop van 2024 vernieuwd. Wij zijn erop gebrand meer nieuws te bieden en daarnaast uw gebruikerservaring met deze nieuwe websites te maximaliseren!

Wij zijn een fundraising gestart en vragen u om een kleine gunst om ons te helpen de best denkbare websites te bouwen. Doneer bijvoorbeeld eenmalig €15 als begunstiger. En/of neem een voordelig abonnement.

 

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen