Imtech zet kerosinedamp Schiphol om in elektriciteit

25 april 2007 - 2:00
GOUDA - De technisch dienstverlener Imtech gaat op de luchthaven Schiphol een installatie bouwen waarmee kerosinedamp kan worden omgezet in elektriciteit en warmte. Het gaat om een wereldprimeur, zo meldde het bedrijf woensdag (25 april). De opdracht voor de bouw van de installatie komt van Aircraft Fuel Supply, dat vliegtuigen op Schiphol van brandstof voorziet.

Volgens Imtech gaat er jaarlijks naar schatting een miljoen kubieke meter kerosinedamp de lucht in en blijft er per jaar ongeveer 250 ton kerosineresidu achter in de tanks. De totale investering in de installatie is in ongeveer zeven jaar terugverdiend, aldus het bedrijf.

Kerosinedampen, die vrijkomen bij het beladen van de tankauto's, worden opgevangen en verwerkt. Elektriciteit en thermische warmte worden hierbij opgewekt die voor eigen gebruik worden aangewend. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een door het bedrijf IPCO Power ontwikkelde damp verwerkingsinstallatie, het zogeheten Vapour Processing System.

Schiphol kondigde in februari aan maatregelen te nemen om de uitstoot van broeikasgassen aan te pakken. Dat moet ertoe leiden dat de luchthaven en de luchtvaartmaatschappijen over vijf jaar even veel vervuilende stoffen produceren als nu, ondanks een groei van het vliegverkeer.



(c) Reismedia / ANP


Belangrijk nieuws: Nieuwe websites

U maakt waarschijnlijk veel gebruik van deze website; dat is geweldig!  De websites Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws worden in de loop van 2024 vernieuwd. Wij zijn erop gebrand meer nieuws te bieden en daarnaast uw gebruikerservaring met deze nieuwe websites te maximaliseren!

Wij zijn een fundraising gestart en vragen u om een kleine gunst om ons te helpen de best denkbare websites te bouwen. Doneer bijvoorbeeld eenmalig €15 als begunstiger. En/of neem een voordelig abonnement.

 

Schiphol Airside pier
26-09-2024, 18:03
Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen