'Nederlander Jasper Schuringa overmeesterde terrorist'

26 december 2009 - 1:00
WASHINGTON - De Nederlander Jasper Schuringa heeft naar eigen zeggen de Nigeriaan overmeesterd, die vrijdag probeerde een explosief tot ontploffing te brengen in een vliegtuig dat onderweg was van Schiphol naar het Amerikaanse Detroit. Dat berichtte de Amerikaanse nieuwszender CNN zaterdag (26 december) op zijn website.


Schuringa zei tegen CNN dat hij een knal hoorde alsof er vuurwerk afging. Toen iemand riep dat er brand was "wist hij dat er iets verschrikkelijks aan de hand was". Hij zag dat de Nigeriaan onbeweeglijk in zijn stoel zat, wat zijn argwaan wekte. Hij sprong over de passagier naast hem en stormde op de man af, die met zijn broek open met een brandend object tussen zijn benen zat. "Ik pakte het object, probeerde het vuur met mijn handen te doven en gooide het weg", aldus Jasper.

De Nigeriaan zag er verdwaasd uit en "staarde in het niets". Schuringa trok de kleren van het lijf van de man om er zeker van te zijn dat hij niet nog meer explosieven bij zich had. Een bemanningslid hielp hem de man in de boeien te slaan. De daaropvolgende landing van vlucht NW253 in Detroit verliep zonder problemen.

Peter King, een lid van de nationale veiligheidscommissie van het Huis van Afgevaardigden, die door de autoriteiten geïnformeerd is over de mislukte terreuraanslag, zei dat er iets mis is gegaan met de "redelijk geavanceerde" explosieven. "Dit had verwoestend kunnen zijn" als de explosieven wel op de juiste manier waren ontploft, aldus King in verschillende Amerikaanse media. De Nigeriaan zou een poederexplosief op zijn been hebben getaped en hij zou met een injectiespuit chemicaliën bij het poeder hebben gespoten, wat enkele knallen en vuur veroorzaakte, maar geen grote explosie.


(c) ANP


Belangrijk nieuws: Nieuwe websites

U maakt waarschijnlijk veel gebruik van deze website; dat is geweldig!  De websites Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws worden in de loop van 2024 vernieuwd. Wij zijn erop gebrand meer nieuws te bieden en daarnaast uw gebruikerservaring met deze nieuwe websites te maximaliseren!

Wij zijn een fundraising gestart en vragen u om een kleine gunst om ons te helpen de best denkbare websites te bouwen. Doneer bijvoorbeeld eenmalig €15 als begunstiger. En/of neem een voordelig abonnement.

 

Schiphol Airside pier
26-09-2024, 18:03
Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen