Hof: piloten dwingen op zestigste te stoppen mag niet

13 september 2011 - 13:38

BRUSSEL - Het is leeftijdsdiscriminatie om piloten te verplichten op hun zestigste met werken te stoppen. Het Europees Hof van Justitie in Luxemburg heeft dat dinsdag bepaald. Volgens het hof mag wel rekening worden gehouden met 'leeftijdsgebonden fysieke capaciteiten' van piloten, maar een algemeen verbod gaat te ver.

Aanleiding voor de uitspraak was een Duitse zaak. Drie piloten van Lufthansa stapten naar de rechter toen hun contract op hun zestigse automatisch werd beëindigd. De Duitse rechter legde de zaak voor aan het EU-hof.

In de Nederlandse cao geldt voor piloten een leeftijdsgrens van 56 jaar, aldus Evert van Zwol, voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers. Van Zwol verwacht niet dat de uitspraak veel effect zal hebben op de Nederlandse situatie. "Wij hebben nooit de koppeling gemaakt tussen iemands leeftijd en veiligheid.''

De leeftijdsgrens van 56 jaar in Nederland heeft te maken met doorstromen. "Op een gegeven moment is het tijd om het stokje door te geven aan de jongeren.''

In de Nederlandse wet staat dat verkeersvliegers tot hun zestigste actief mogen blijven, aldus een woordvoerster van het ministerie van Infrastructuur. Daarna mogen ze nog tot hun 65ste doorvliegen, maar alleen als ze begeleid worden door een tweede piloot die jonger is dan zestig.

(c) ANP


Belangrijk nieuws: Nieuwe websites

U maakt waarschijnlijk veel gebruik van deze website; dat is geweldig!  De websites Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws worden in de loop van 2024 vernieuwd. Wij zijn erop gebrand meer nieuws te bieden en daarnaast uw gebruikerservaring met deze nieuwe websites te maximaliseren!

Wij zijn een fundraising gestart en vragen u om een kleine gunst om ons te helpen de best denkbare websites te bouwen. Doneer bijvoorbeeld eenmalig €15 als begunstiger. En/of neem een voordelig abonnement.

 

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen