MAF: Pader - Kajansi, 14 september 2009 (met foto's)

14 september 2009
Op 11 september ben ik met Eagle Air van Entebbe naar Pader gevlogen. De bedoeling was om ook weer met Eagle Air terug te vliegen naar Entebbe, en wel op maandag 14 september. Echter, op zaterdag werden we gebeld door een vriendelijke collega die van Eagle Air te horen had gekregen dat de vluchten naar Pader waren gecancelled. Eén telefoontje naar MAF (Mission Aviation Fellowship) leverde een enkeltje Pader-Kajansi op.


MAF is een christelijke organisatie die wereldwijd in ontwikkelingslanden luchtdiensten onderhoudt, vooral voor hulpverleners, kerken en ontwikkelingsorganisaties. In Uganda onderhoudt MAF Uganda een aantal lijndiensten, onder andere naar Pader (lucky me!). Verder worden de vliegtuigen van MAF regelmatig gecharterd voor allerlei vrachten. De vaste lijndienst op maandag vertrekt om 11.40 uit Pader en vliegt niet naar Entebbe maar naar Kajansi airstrip tussen Entebbe en Kampala.

Op de airstrip van Pader aangekomen stond er nota bene al een toestel van MAF klaar. Maar navraag aan de piloot leverde op dat zijn toestel was gecharterd door een groep mensen van een Amerikaans kerkgenootschap die een reis door Uganda maakte. Ik moest wachten op het toestel dat de lijndienst onderhield. Geen probleem natuurlijk.

De piloot had alle tijd voor een kletspraatje en vertelde me dat mijn toestel een Cessna 208B Grand Caravan over zo'n 20 minuten zou landen. Hij nam nog even contact op met de piloot van het toestel om te checken of de verwachte aankomsttijd ook werd gehaald. En ja hoor, na enkele minuten werd de absolute stilte van de bush doorboord door het gegrom van de turboprop van de Cessna.

<img src=" http://www.luchtvaartnieuws.nl/pictures/vluchtverslag/review_maf1.jpg " alt="Foto: W.J. Wezeman "/>

Het toestel landde vlak over onze hoofden en deed een grote rode stofwolk opwaaien. Na aan het einde van het baantje te hebben gekeerd kwam het vliegtuig weer onze kant op. De piloot van het gecharterde vliegtuig vroeg z'n collega of ik voorin mocht zitten, en dat vond de man geen probleem. Yes! Toch nog m'n copilootstoel te pakken! Na enig overleg tussen de beide MAF-collega's draaien we weer om en kozen het luchtruim. Naast mijzelf zaten er nog twee passagiers in het toestel, dat officieel een 12-seater is.

Ik kreeg een headset van de piloot genaamd Achim (een Duitser, dus ik denk dat hij officieel Joachim heet) op voorwaarde dat ik echt overal vanaf moest blijven. Hij nam alle tijd om me het instrumentenpaneel van de Cessna uit te leggen. De turboprop heeft de beste fuel efficiency bij 12.500 voet, dus daar gingen we naartoe. De vlucht naar Kajansi duurt ongeveer een uur en 15 minuten. Dit vluchtreport krijgt op voorhand al een 10 natuurlijk, maar het was echt ontzettend leuk.

<img src=" http://www.luchtvaartnieuws.nl/pictures/vluchtverslag/review_maf2.jpg " alt="Foto: W.J. Wezeman "/>

Laverend tussen de enorme cumuluswolken die om ons heel groeiden (regenseizoen) vlogen we naar het zuiden. De automatische piloot hield ons op hoogte, maar met de hand hebben we de dikste wolkenkolossen omzeild. Dit is nog eens vliegen! Ik moest me bedwingen om m'n handen en voeten van de knuppel en pedalen te houden!

Na een uurtje zetten we de daling in. Ondertussen moesten we Kampala omzeilen. In verband met de rellen in de afgelopen week was het luchtruim boven de stad gereserveerd voor politiehelikopters. Dus wij met een mooie boog er omheen. Na nog zo'n 15 minuten zetten we weer voet op moeder aarde. Deze vlucht zal ik nooit vergeten. Een absolute 10.

<img src=" http://www.luchtvaartnieuws.nl/pictures/vluchtverslag/review_maf3.jpg " alt="Foto: W.J. Wezeman "/>

Inflight entertainment: kijk om je heen en geniet!
Seat: de rechterstoel in de cockpit
Inflight service: de piloot die je alles vertelt wat je wilt weten
Vluchtnummers: sorry, daar doen ze niet aan
Vervoersklasse: super First class
Verzorging: eten en drinken was er niet, maar dat is ook zo tijdens low cost vluchten zonder plezier
Personeel: de piloot was werkelijk een gave kerel. Hij heeft als piloot gewerkt bij Lufthansa en wilde daarna iets betekenen voor de mensheid vanuit zijn geloofsovertuiging!

Nogmaals: dit hebt ik nog nooit meegemaakt! En dus een welverdiende 10 voor MAF Uganda.

W.J. Wezeman

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2021