AirAsia: Langkawi - Singapore, 6 september 2010

6 september 2010
Na een weekje vakantie op het eiland Langkawi in Maleisië, is het helaas weer tijd om naar huis te gaan. Om goedkoop te reizen, reisden we met losse tickets: we hadden een retourticket met Singapore Airlines van Amsterdam naar Singapore en een retourticket Singapore-Langkawi met lowbudget maatschappij AirAsia, dat laatste voor omgerekend slechts een paar tientjes. Totale besparing op ten opzichte van een retourticket Amsterdam-Langkawi ongeveer 130 euro per persoon. Bovendien biedt Singapore Airlines in combinatie met dochter Silk Air geen dagelijkse verbinding tussen Singapore en Langkawi en uitgerekend op de dagen dat wij van en naar Langkawi vlogen was er geen vlucht. Van Malaysian Airlines die wel dagelijks Amsterdam-Langkawi kan bieden, ben ik totaal geen fan.


De combinatie AirAsia - Singapore Airlines op de reis Langkawi-Singapore-Amsterdam leverde ons een overstaptijd van 13,5 uur op in Singapore, tijd zat om een extra stempeltje in ons paspoort te halen en nog de stad in te gaan.

AirAsia, al twee keer uitgeroepen tot The World's Best Best Low-Cost Airline 2009 & 2010 volgens SkyTrax en laat daarmee easyJet en Ryanair achter zich. Als frequente Aziëganger maak ik regelmatig gebruik van AirAsia simpelweg om geld te besparen. Want vergeleken met de Europese prijsvechters is AirAsia nog echt een prijsvechter zoals wij die in Europa ooit kenden: omgerekend in euro lage ticketprijzen/totaalprijzen en vaak aanbiedingen als 'free tickets - pay taxes only!' - iets wat af en toe nog voorkomt bij Ryanair.

Bij AirAsia krijgt iedereen een stoelnummer maar ook bij AirAsia is het inchecken van bagage niet gratis. Op de website geven ook zij de mogelijkheid om check in bagage aan te geven en 'in te kopen' met korting. AirAsia biedt ook meerdere categorieën aanbiedt met vaste tarieven: bagage tot 15 kg (5 euro), tot 20 kg (8 euro), 25 kg (12 euro) en 30 kg (15 euro), elke passagier kan dus zo afstemmen op zijn eigen behoefte.

Langkawi Airport, slechts een kleine terminal met een paar incheckbalies en 4 slurfloze gates. Vlucht AK5342 (uitgevoerd door AirAsia Malaysia) staat gepland met vertrektijd 08:55 uur. Het inchecken verloopt snel en ik krijg twee 'kassabonnetjes' met een nietje erin, wat mijn boardingpass is. Als er iets is waarop maatschappijen geld op kunnen besparen is dat wel het uitgeven van traditionele boardingpassen, denk ik dan.

Tegen 08:30 uur komt het vliegtuig binnen uit KUL. In 25 minuten turnaround doen is in Europa een uitdaging, maar daar normaal. Passagiers eruit, passagiers erin en weg. Ook nu: zodra de passagiers van de vorige vlucht uit zijn gestapt werd de boarding voor onze vlucht aangekondigd. Het is deze ochtend rond de 25 graden buiten maar het regent en we moeten over het platform lopen naar het toestel. AirAsia heeft een mooie serviceverlenende oplossing: een gratis paraplu die elke passagier mag lenen om droog bij het vliegtuig te komen. Uiteraard paraplu weer inleveren bij het instappen.

<img src=" http://www.luchtvaartnieuws.nl/pictures/vluchtverslag/airasia2.jpg " alt="Foto: J. Kwee "/>

Wij hadden vooraf stoelen gereserveerd op rij 2 van de Airbus A320-200. Hoewel AirAsia slechts één klasse biedt met 180 (leren) stoelen, zijn de eerste 5 rijen en de rijen bij de nooduitgang (15-16) bij AirAsia 'HotSeats'. Deze zijn te koop voor omgerekend 3 euro per enkele reis. Deze stoelen zijn te herkennen aan een rode headrestcovers. Ze bieden geen extra's ten opzichte van de overige 'normale' stoelen hooguit wat rust waardoor het toch lijkt alsof je in een andere klasse reist. De crew houdt ook oog op de scheiding tussen de HotSeats en Regular Seats. Onze vlucht zat misschien voor 2/3 vol en slechts 4 man, waaronder ik en mijn vriendin zaten op één van de eerste vijf rijen. Aan boord mag uiteraard van stoel gewisseld worden echter wie dan van een normale stoel op een 'HotSeat' gaat zitten wordt door de crew vriendelijk verzocht om terug te keren naar een normale stoel aangezien er voor een Hot Seat extra betaald moet worden. Helaas laat de Europeaan zich weer kennen: uitgerekend een Nederlandse reiziger begreep maar niet waarom hij niet voor mocht zitten als die stoelen toch vrij zijn. De crew krijgt voor hun optreden een dikke pluim van mij: ik heb tenslotte maar liefst 3 euro extra betaald!

Veilig, voel ik mij bij AirAsia. Low-Cost Airlines in Azië hebben gekgenoeg onder het Europees volk een niet al te beste reputatie. AirAsia valt er niet onder wat mij betreft. Wat mij opviel is dat de crew elkaar controleert. Bij het sluiten en checken van de deur staat elke crewlid bij een deur en bevestigd zijn collega dat de check is uitgevoerd met het opsteken van de duim. Iets wat ik in Europa nog nooit gezien heb.

<img src=" http://www.luchtvaartnieuws.nl/pictures/maps/LGK-SIN.jpg " alt="Foto: Great Circle Mapper "/>

Pushback op tijd: 08:55 uur, slechts een klein half uur na aankomst van het toestel. Het viel me op dat het hele boardingproces rustig is verlopen. Ik herinner me mijn reisjes uit Eindhoven waar je wordt opgejaagd om naar het vliegtuig te lopen (je hoeft nog net niet te rennen) en éénmaal in het vliegtuig snel moet gaan te gaan zitten. De vlucht naar Singapore duurt 1:20 minuten en kort na de start is het wat winderig. De captain vertelt dat hij het toestel heeft gebracht naar 39.000 voet. Met de wind in onze rug verloopt de vlucht voorspoedig en geniet ik van een heerlijk zonnetje boven de wolken. O ja: geen reclame voor loterijen of pretparken van de crew maar wel een onboard magazine in mijn seatpocket.

De goed uitziende crew komt al snel langs met de trolley voor hapjes en drankjes, uiteraard voor verkoop want het is een traditionele lowcost. Als ik het aanbod bekijk sta ik versteld: een flink aanbod aan drankjes, snacks en maaltijden voor (voor de Westerling) geen geld. 80 cent voor een blikje fris, 2 euro voor een hotdog of burger of 3,50 euro voor een bak rijst of bami met alles erop en eraan. Laatste keer dat ik met Transavia vloog was ik 16 euro kwijt voor 2 chocomel, 2 gevulde koeken en 2 Kit Kats. Maar nogmaals benadruk ik: voor de Westerling geen geld.

<img src=" http://www.luchtvaartnieuws.nl/pictures/vluchtverslag/airasia1.jpg " alt="Foto: J. Kwee "/>

Rond 10:15 uur land het toestel zachtjes in Singapore. Het taxiën naar de gate duurde wat langer omdat we ook taxi-banen namen voor vertrekkende vliegtuigen en we af toe stil kwamen te staan omdat de voorganger moest wachten. Bij aankomst aan de gate nog even een klein probleem: er was een probleem met het aansluiten van de groundpower. De captain informeerde de passagiers hierover en verzocht iedereen nog even te zitten (wat niemand deed natuurlijk) aangezien beide motoren nog draaiden.

Weer een mooie vlucht met AirAsia. Het duurde ruim 6 jaar voordat AirAsia 50 miljoen passagiers had vervoerd. Twee jaar later nadert de maatschappij inmiddels 100 miljoen passagiers. De teller loopt op hun website.

Ik ben zeer tevreden en enthousiast over AirAsia. De service en de crew is correct, netjes en vlot. Voor deze vlucht (en eigenlijk ook voor al mijn voorgaande vluchten met AirAsia) geef ik ze een dikke 10.

J. Kwee

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2020