Jet Airways/Kingfisher: Delhi - Kolkata - Silchar, 19/20 maart 2009

19 maart 2009
Op 19 maart vertrokken uit Delhi richting Kolkata (Jet Airways 9W 914, B737-800). De avondvlucht was halfvol dus plenty lege stoelen. Ik had stoel 11F en naast mij twee lege zetels. Lekker met de benen gestrekt een boekje gelezen. Opnieuw uitstekende service: smakelijk Indiaas eten en vriendelijke bediening. Het inflight entertainment bestond deze keer uit mijn eigen laptop vol muziek. Ook niet erg hoor, zeker niet voor een vlucht van een kleine 2 uur. Deze vlucht scoort een mooie 8.

Keurig op tijd aan de grond in Kolkata. Omdat de volgende vlucht pas de volgende morgen vertrok ben ik op het vliegveld blijven slapen. Daar hebben ze zogenaamde dormitories; slaapzalen waar je voor 750 ruppies een bed huurt, een schone handdoek en een stukje zeep. Een grote vierpersoons kamer was mijn deel. Ik moest ‘m overigens wel delen met drie hevig snurkende Indiers. Maar ja, weer een nieuwe ervaring. En ja: de kamer had airconditioning!! En zelfs als ze niet veel koelen maken ze zoveel herrie dat het gesnurk naar de achtergrond verdwijnt. I love airco's!

Veel slapen deed ik niet natuurlijk, temeer omdat ik er alweer om half 5 (op 20 maart) uitmoest voor mijn aansluitende vlucht naar Silchar (via Guwahathi) in de staat Assam. Met een rechtstreekse vlucht is dat een uur, maar wij hadden de tussenstop in Guwahathi en dat maakte de vlucht 2 uur langer. Tsja, jammer maar niets aan te doen.

Deze keer vloog ik met Kingfisher (IT 4569, ATR 72-500). De safety checks zijn in India zeer serieus, zeker voor de vluchten naar het Noord-Oosten, daar is het constant onrustig door separatistische groepen. Mijn bagage werd zeer minutieus doorgespit. Safety first. De jongeman die mijn tas omkeerde bedankte me omstandig voor mijn medewerking. Alsof ik veel keus had!

Met de bus naar een afgelegen deel van het vliegveld. Ik dacht dat we met de bus naar Guwahathi gingen: langs het hele vliegveld, de poort uit en verderop weer naar binnen...uiteindelijk kwamen we bij het vliegtuig uit.

Kingfisher heeft een tijdje geleden Air Deccan overgenomen en het toestel vloog nog in de kleuren van Deccan. De crew was al wel voorzien van Kingfisher kleding. Ik had stoel 1d, een bijzondere plaats want deze stoelen staan andersom. Dus je hebt een soort vierzits constellatie. En gelukkig veel beenruimte want de andere 3 stoelen waren leeg. Toch niet ideaal dat achteruit vliegen...zeker niet omdat de piloot volgens mij net was overgestapt van een of andere luchtmacht. Sjonge zeg, ik wist niet dat zo'n ATR zoveel kon.

We kregen deze keer wel een heel bijzondere vorm van inflight entertainment. Nee, geen loopings en rolls, maar knap stijl stijgen en dalen is geen punt, net als haakse bochten waarbij je echt bijna uit je stoel valt. Een echte rollercoaster ervaring! Twee vluchtjes van een uur en keurig twee keer een ontbijtje geserveerd. Een beetje klef, maar waar krijg je tegenwoordig nog eten en drinken op korte vluchten en dan ook nog low cost? Een mooie ervaring die me een 8 waard is.

Silchar is een klein lokaal vliegveld en als je het gebouw uit stapt, sta je op het lokale dorpsplein. Plof, zo midden in het Indiase leven.

W.J. Wezeman

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2020