Saudi Arabian Airlines: Ryjadh - Damman, 22 augustus 2008

22 augustus 2008
Een binnenlandse vlucht in Saoedi-Arabië van de hoofdstad Ryjadh naar de plaats Damman aan de kust. Een korte vlucht van nog geen uur, maar een stuk aangenamer dan de lange (en niet geheel ongevaarlijke) rit door de woestijn. En voor de kosten van 125 SAR (ongeveer 25 euro) is de keuze snel gemaakt. De incheck procedure is interessant. Eerst door een veiligheidscontrole waar niemand echt oplet. Daarna aansluiten in een lange rij en je verbazen over de hoeveelheid bagage die mensen meenemen. Vijf koffers per persoon is geen uitzondering.

Terwijl ik stond te wachten in de rij, kwam er iemand langs om te vragen of ik toevallig naar Damman ging. De vlucht was overboekt en ik moest me direct vooraan de rij melden. En daar kreeg ik te horen dat economy class al vol zat en kreeg ik een plaats toegewezen in First Class.

Daarna door de echte veiligheidscontrole en die ging er gelukkig een stuk serieuzer aan toe. Ik had nog tijd zat en omdat ik nu een First Class plek had, ging ik op zoek naar de lounge. De lounge was snel gevonden en ik was erg onder de indruk. Er stond een goed buffet op me te wachten en ik heb een heerlijke lunch kunnen genieten. Ongeveer 20 minuten voor vertrek, kwam er iemand naar me toen om me persoonlijk naar de gate te begeleiden.

Het toestel was een MD90. Ik zat op rij 4, in een 2-2 opstelling. Economy class had een 2-3 opstelling. Er was geen Business Class in dit toestel. Ik had genoeg beenruimte, een lekkere stoffen stoel en een persoonlijk entertainment scherm. Voor vertrek kreeg ik een kopje verse thee en wat dadels. De veiligheidsinstructie werd getoond op schermpjes boven de stoelen en er was uiteraard tijd voor het gebed voor vertrek. Daarna vetrokken we en al snel zaten we in de lucht.

Geen driegangen diner tijdens deze vlucht van 40 minuten, maar alleen een drankje. Op de schermpjes werd de vluchtinformatie getoond en er werd constant aangegeven in welke richting Mekka ligt. De persoonlijke schermpjes werden voor deze korte vlucht niet aangezet. De vlucht was behoorlijk hobbelig door de gigantische hitte in Saoedi-Arabië (48-50 graden overdag) en het feit dat het toestel redelijk laag vloog (slechts 7km). Voorin het toestel was het prachtig stil omdat de motoren helemaal achterop het toestel zitten.

De landing was zacht en we stonden snel aan de gate. Toen ik bij de bagageband aankwam, lag mijn koffer al te wachten en 10 minuten na de landing zat ik al in de taxi onderweg naar Al-Jubail.

De upgrade naar First was uiteraard prettig en ik had meer dan genoeg zitruimte. De lounge was geweldig met zeer lekker eten en daarom krijgt deze vlucht een 9.

M. de Neef

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2020