LAN Airlines: Montevideo - Santiago, 12 februari 2012

26 maart 2012

Via de website van LAN het ticket geboekt. In Zuid-Amerika gelden voor Westerse toeristen hogere prijzen dan voor de lokale bevolking. Daardoor betaal je het flexibele tarief. Ten tijde van onze boeking was het goedkoper om in business class dan in economy te boeken, dus gedaan.

Montevideo Airport is een schitterende, spiksplinternieuwe luchthaven. Licht. Koel. Bescheiden van opzet, maar alles is er. Geen straf om er een paar uur door te brengen. LAN heeft meerdere incheckbalies, daardoor verliep de check in vlot. We kregen stoelen 5 A & C toegewezen en een voucher voor de VIPlounge. Paspoort en security controle verliepen vlot en vriendelijk, snel door naar de lounge.

Een lounge voor alle maatschappijen. Maar ruim van opzet, grote keuze aan eten en drinken en uitstekende faciliteiten. Tijdschriften, kranten, douches, snel internet, overal stopcontacten. Keurig.

Vlucht 903 vertrok van de gate tegenover de lounge. Voor ons ideaal. Business class ging als eerste aan boord. Het personeel aan boord sprak gebrekkig Engels, maar was erg vriendelijk. Voor deze vlucht, die maar 2,5 uur duurt, zet LAN op zondag een 767 in die normaal voor intercontinentale reizen gebruikt wordt. Fijn, want die heeft uitstekende stoelen die helemaal plat kunnen.

Het toestel boardde vlot, zat helemaal vol. Er werd een glas champagne geserveerd voor vertrek. Daarna kort taxiën en vlot vertrek. We kregen een uitgebreide sandwich met salade geserveerd. Was prima. Het inflight entertainment zit in de stoel voor je, maar de monitor is erg groot, dus prima te zien. De stoelen kunnen in alle standen. Dat is prettig. Ze voelen wel wat nauwer aan dan die van KLM. Maar zo breed zijn wij niet dus ons leverde dat geen problemen op. Het was grappig om te zien dat ondanks de korte vluchtduur, uitgebreid werd uitgepakt: koptelefoons, dekentjes, kussentjes. We voelden ons verwend. Onderweg prachtig uitzicht over de Andes en een snelle landing op Santiago. Korte taxi, en vlot van boord.

Een prima ervaring. Service en comfort uitgebreider dan wij verwacht hadden. Voor deze vlucht krijgt LAN een 9.

Een week later zouden wij van Mendoza naar Buenos Aires vliegen(zelfde ticket). Twee dagen voor vertrek kregen wij een email dat onze vlucht gecancelled was. LAN gebeld: er waren die dag nog wel 4 andere LAN-vluchten, maar die zaten vol. Aangezien LAN niet samenwerkt met de andere luchtvaartmaatschappijen in de regio werd ons geen vlucht geboden op een van de andere carriers. Er werd ons een LAN-vlucht de volgende ochtend om 06.00 uur aangeboden. Anders werd het 2 dagen later. Ons hotel in Buenos Aires was al geboekt en betaald, onze huurauto moest terug. LAN compenseerde dit niet, verzorgde geen accommodatie of vervoer. Uiteindelijk hebben we zelf een enkele reis met Aerolinas Argentinas geboekt, 1 uur later dan onze LAN vlucht zou vertrekken. Die vlucht was prima. LAN heeft uiteindelijk een deel van het ticket terug betaald. Maar het was een hoop gedoe.

R. Picavet

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2020