JetBlue snijdt verder in kosten en stelt levering van tientallen nieuwe Airbussen uit

JetBlue
30 juli 2024 - 17:47 | Door: 
onze redactie
| Foto: JetBlue

Het in de kosten snijdende JetBlue stelt de levering van 44 Airbus A321neo’s uit, waaronder de Xtra Long Range-toestellen die de maatschappij besteld heeft. In plaats van tussen 2025 en 2029, worden ze pas vanaf 2030 geleverd. Dat maakte JetBlue bekend bij de presentatie van de kwartaalcijfers. Hoewel de longhaul-expansie daardoor onvermijdelijker op een wat lager pitje gezet wordt, moet dit volgens CEO Joanna Geraghty niet gezien worden als een terugtrekking van de trans-Atlantische markt.

De Amerikanen blijven met A321neo’s (de Long Range-variant) op Europese bestemmingen als Londen, Parijs en Schiphol vliegen. Vanuit Nederland biedt het bedrijf deze zomer dagelijkse vluchten aan naar New York en Boston.

Al jarenlang verlieslijdend
JetBlue is al sinds de coronacrisis op jaarbasis verlieslijdend en is daarom fors in de kosten aan het snijden. In het afgelopen kwartaal leverde dat al wat resultaat op, met een bescheiden winst van 25 miljoen dollar. Dat was beter dan verwacht. Beleggers reageerden daarom positief, met op de beurs in New York een flinke koersstijging. Over het gehele afgelopen halfjaar was er nog wel een nettoverlies van 691 miljoen dollar.

Als onderdeel van de besparingsmaatregelen, beëindigt JetBlue slecht presterende routes en richt de maatschappij zich nog meer op de gebieden in de VS waarin ze een sterke positie heeft (Florida, Puerto Rico en de regio’s rondom New York en Boston). Verder neemt het bedrijf, dat eerder dit jaar een geplande fusie met prijsvechter Spirit zag afketsen, maatregelen om de achterblijvende punctualiteit te verbeteren.

Ook wordt de vloot dus minder snel uitgebreid dan de bedoeling was. Door het uitstel van de levering van A321neo’s komen er in 2025 nog maar vier van deze toestellen bij de vloot, en daarna enkele jaren helemaal geen A321neo’s meer. De levering van nieuwe Airbus A220’s gaat wel gewoon door zoals gepland.

Volgens analisten en de CEO’s van verschillende Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen is er momenteel sprake van overcapaciteit in de Noord-Amerikaanse markt. Maar er blijft wereldwijd een enorme vraag naar nieuwe vliegtuigen, en daarom zal Airbus de vrijgekomen productieslots van JetBlue naar verwachting snel aan andere klanten kunnen slijten.

Extra advertentie tonen: 
1
extra add 1ste alinea: 
1


Belangrijk nieuws: Nieuwe websites

U maakt waarschijnlijk veel gebruik van deze website; dat is geweldig!  De websites Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws worden in de loop van 2024 vernieuwd. Wij zijn erop gebrand meer nieuws te bieden en daarnaast uw gebruikerservaring met deze nieuwe websites te maximaliseren!

Wij zijn een fundraising gestart en vragen u om een kleine gunst om ons te helpen de best denkbare websites te bouwen. Doneer bijvoorbeeld eenmalig €15 als begunstiger. En/of neem een voordelig abonnement.

 

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen