Franse oorlogspiloot Marcel Albert (92) overleden

24 augustus 2010 - 2:00
PARIJS - Een van de beste gevechtspiloten van de Tweede Wereldoorlog, de Fransman Marcel Albert, is op 92-jarige leeftijd overleden. Hij stierf in de nacht van zondag op maandag in een verzorgingshuis in Texas. Dat heeft de Franse Orde van de Bevrijding dinsdag (24 augustus) bekendgemaakt. Albert sloot zich kort voor de Tweede Wereldoorlog aan bij de Franse luchtmacht.


Na de invasie van Frankrijk door nazi-Duitsland vluchtte hij naar Groot-Brittannië. Hij voerde gevechtsmissies uit boven Frankrijk en later ook voor de Russische luchtmacht aan het Oostfront. Met meer dan twintig overwinningen in de lucht was Albert een van de meest succesvolle piloten van de Tweede Wereldoorlog.

Na de bevrijding kreeg de 28-jarige Albert de twee hoogste onderscheidingen die Frankrijk kent: het Erelegioen en de Orde van de Bevrijding. Ook werd hij uitgeroepen tot Held van de Sovjet-Unie, een eer die weinig Europeanen toekwam.

In Franse dienst vloog Albert met de Dewoitine D.520. Bij de Royal Air Force (RAF) kreeg hij de beschikking over een Supermarine Spitfire, terwijl zijn luchtgevechten in dienst van de Russen werden uitgevochten in Yak’s.




(c) Reismedia / ANP


Belangrijk nieuws: Nieuwe websites

U maakt waarschijnlijk veel gebruik van deze website; dat is geweldig!  De websites Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws worden in de loop van 2024 vernieuwd. Wij zijn erop gebrand meer nieuws te bieden en daarnaast uw gebruikerservaring met deze nieuwe websites te maximaliseren!

Wij zijn een fundraising gestart en vragen u om een kleine gunst om ons te helpen de best denkbare websites te bouwen. Doneer bijvoorbeeld eenmalig €15 als begunstiger. En/of neem een voordelig abonnement.

 

Schiphol Airside pier
26-09-2024, 18:03
Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen