Boeing profiteert in eerste kwartaal van groei vliegtuigorders

23 april 2008 - 2:00
CHICAGO - Vliegtuigbouwer Boeing is 2008 goed begonnen. De onderneming boekte een nettowinst van 1,2 miljard dollar in het eerste kwartaal, 43 procent meer dan in de vergelijkbare periode in 2007. Omzet steeg met vier procent naar zestien miljard dollar, zo maakte Boeing woensdag (23 april) bekend. Het Amerikaanse bedrijf profiteerde van een groei van het aantal orders.

Bestuursvoorzitter Jim McNerney van Boeing is opgetogen over de financiële resultaten in het eerste kwartaal. Over de moeizame aanloop van het 787-programma zei hij dat er hard wordt gewerkt om de problemen op te lossen en de klanten tevreden te stellen.

Eerder deze maand werd een nieuwe vertraging van het 787-programma aangekondigd. De eerste vlucht van de nieuwe long-haul jet staat nu gepland voor het vierde kwartaal van 2008. De eerste afleveringen moeten plaatsvinden in het derde kwartaal van 2009.

De orderportefeuille van Boeing had op 31 maart een totaalwaarde van 346 miljard dollar, 32 procent meer dan een jaar eerder. De omzet van Boeing Commercial Airplanes bedroeg in het eerste kwartaal 8,2 miljard dollar. Het aantal commerciële vliegtuigorders kwam uit op 289, terwijl acht procent meer vliegtuigen werden afgeleverd.

IDS
Boeing Integrated Defense Systems (IDS) boekte een kwartaalomzet van 7,6 miljard dollar. Hoogtepunt was een order van de Amerikaanse Defensie voor 167 V-22 Osprey tiltrotor toestellen. Een grote tegenvaller was het mislopen van een grote order van het Pentagon voor KC-X tankervliegtuigen. Het Pentagon verkoos de KC-30 van Northrop Grumman-EADS boven Boeings KC-767. Boeing heeft protest aangetekend tegen deze beslissing

Boeing herbevestigde een eerdere voorspelling van een nettowinst van 5,70 tot 5,85 dollar per aandeel in heel 2008. Wat betreft 2009 houdt de vliegtuigbouwer rekening met een verdere winststijging.


Belangrijk nieuws: Nieuwe websites

U maakt waarschijnlijk veel gebruik van deze website; dat is geweldig!  De websites Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws worden in de loop van 2024 vernieuwd. Wij zijn erop gebrand meer nieuws te bieden en daarnaast uw gebruikerservaring met deze nieuwe websites te maximaliseren!

Wij zijn een fundraising gestart en vragen u om een kleine gunst om ons te helpen de best denkbare websites te bouwen. Doneer bijvoorbeeld eenmalig €15 als begunstiger. En/of neem een voordelig abonnement.

 

Schiphol Airside pier
26-09-2024, 18:03
Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen