Spaceshuttle Atlantis voor laatste keer geland (foto/video)

26 mei 2010 - 2:00
CAPE CANAVERAL - De Amerikaanse spaceshuttle Atlantis is met pensioen. Het ruimteveer landde woensdag (26 mei) op de basis Cape Canaveral in Florida, na zijn 32e en laatste vlucht. De Atlantis is een kwart eeuw in dienst van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA geweest. De eerste vlucht, in oktober 1985, was een geheime missie voor het Amerikaanse ministerie van Defensie.


Vier jaar later bracht de Atlantis de baanbrekende satelliet Galileo de ruimte in. Na de val van de Sovjet-Unie vloog de Atlantis als eerste Amerikaanse ruimtevaartuig ooit naar een Russisch ruimtestation, in 1995.

Later dit jaar maken ook de twee andere spaceshuttles, de Discovery en de Endeavour, hun laatste reis. De NASA doet Atlantis en de Endeavour in de verkoop, voor omgerekend 22 miljoen euro per stuk. De Discovery, de oudste van de drie ruimteveren, komt in een museum in Washington te staan.

Bekijk de foto op

Bekijk de videobeelden op

(c) ANP


Belangrijk nieuws: Nieuwe websites

U maakt waarschijnlijk veel gebruik van deze website; dat is geweldig!  De websites Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws worden in de loop van 2024 vernieuwd. Wij zijn erop gebrand meer nieuws te bieden en daarnaast uw gebruikerservaring met deze nieuwe websites te maximaliseren!

Wij zijn een fundraising gestart en vragen u om een kleine gunst om ons te helpen de best denkbare websites te bouwen. Doneer bijvoorbeeld eenmalig €15 als begunstiger. En/of neem een voordelig abonnement.

 

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen