Chinese leasemaatschappij bestelt 45 C919-verkeersvliegtuigen

20 oktober 2011 - 12:42

SHANGHAI - De Chinese leasemaatschappij ICBC Leasing heeft een bestelling geplaatst voor 45 in eigen land te bouwen C919-verkeersvliegtuigen. Dat meldt het Chinese persbureau Xinhua. De C919 is een nieuw toestel waarmee de Chinese vliegtuigbouwer COMAC rechtstreeks de concurrentie aangaat met de 737 van Boeing en de A320 van Airbus.

Het totaalaantal orders voor de C919 staat nu op 145. ICBC zal de ‘launch customer’ voor de C919 worden. De eerste vlucht van het toestel moet in 2014 plaatsvinden. De certificering is voorzien in 2016.

COMAC wil in ieder geval twee versies van de C919 ontwikkelen: een die 156 passagiers kan vervoeren en een versie met een maximumcapaciteit van 168 reizigers. Het toestel zal worden aangedreven door LEAP-X motoren van CFM International. Dat motortype zal ook beschikbaar zijn voor de nieuwe A320neo en de 737 MAX.

ICBC Leasing, een onderdeel van de of Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), heeft momenteel zeventig vliegtuigen in bezit. In juni plaatste de onderneming nog een bestelling voor 42 Airbus A320’s.

Voor de C919 zijn nog geen orders geplaatst door westerse luchtvaartmaatschappijen of leasebedrijven. Wel heeft Ryanair verklaard interesse te hebben in het toestel. De budgetmaatschappij wordt zelfs betrokken bij de ontwikkeling. IAG-topman Willie Walsh zei deze week dat de C919 er ‘op papier’ zeer goed uit ziet. Volgens hem hebben Airbus en Boeing er een echte concurrent bij.

Van onze redactie


Belangrijk nieuws: Nieuwe websites

U maakt waarschijnlijk veel gebruik van deze website; dat is geweldig!  De websites Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws worden in de loop van 2024 vernieuwd. Wij zijn erop gebrand meer nieuws te bieden en daarnaast uw gebruikerservaring met deze nieuwe websites te maximaliseren!

Wij zijn een fundraising gestart en vragen u om een kleine gunst om ons te helpen de best denkbare websites te bouwen. Doneer bijvoorbeeld eenmalig €15 als begunstiger. En/of neem een voordelig abonnement.

 

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen